Agusta A.103

Од Википедија — слободната енциклопедија

По развојот на хеликоптерот А.102, компанијата Agusta го развила хеликоптерот А.103 со едно седиште (само за пилотот). Во хеликоптерот е вграден сопствено развиен клипен мотор Agusta MV-GA70, со сила од 80 КС. Прототип на хеликоптерот полетал во октомври 1959 година.

Основни податоци:

  • Тип: транспортен хеликоптер
  • Класа: лесен
  • Сместување: еден пилот
  • Земја на потекло: Италија
  • Производител: Agusta (Италија)
  • Статус: прв лет во 1959 година
  • Земји корисници: Италија

Техничкотактички податоци

  • Намена: за цивилна употреба
  • Мотори: еден клипен мотор Agusta MV-GA70, со сила од 80 кс