Agusta A-129 Mangusta

Од Википедија — слободната енциклопедија
Скица на хеликоптерот
Agusta A 129 Mangusta кај Пајерн, Швајцарија
Базична верзија Agusta A 129 Manugsta

Уште во педесеттите години, во италјанската армија се јавила идеја за противоклкопен хеликоптер, за разлика од другите западноедвропски држави, кои до свој борбен хеликоптер дошле со преправање на постојните хеликоптери. Во армијата на Италија распишале конкурс во 1972 година за проектирање нов специјализиран борбен хеликоптер, способен за дејства дење и ноќе и во лоши метеоролошки услови. Првиот прототип полетал на 11 септември 1983 година, а првите пет од вкупно шеесет нарачани сериски хеликоптери се испратени на италјанската копнена војска во базата Viterbo, во јули 1990 година, каде што е организирана преобука на посадите од оперативните единици. Хеликоптерот А-129 Mangusta е, во моментот, најсовремен борбен западноевропски хеликоптер во оперативна употреба.

Основни податоци:[уреди | уреди извор]

- Тип: борбен хеликоптер - Класа: лесен - Сместување: два пилоти (или пилот и стрлец) во тандем - Земја на потекло: Италија - Производител: Agusta (Италија) - Статус: прв лет на 11 септември 1983 година, а употреба од 1990 година - Земји корисници: Италија (армија)

Техничкотактички податоци:[уреди | уреди извор]

- Намена: за поддршка на трупи - Мотори: два мотори Rolls-Royce Gem, со вкупна сила од 1,650 КС - Димензии:

 • Должина со ротори: 14,50 м
 • Височина: 3,90 м
 • Пречник на HP: 11,90 м
 • Пречник на OP: 2,50 м

- Тежини:

 • Празен: 2,529 кг
 • Максимална: 4,100 кг
 • Боен товар: 1,200 кг

- Перформанси:

 • Максимална брзина: 250 км/ч
 • Макс. V на кач.: 612 м/мин
 • Максимална височина: 4,725 м
 • Траење на летот: 2 ч
 • Максимален долет: 800 км

- Опрема: стандарна комуникациска, навигациска и опрема за вооружување - Вооружување: осум противоклопни наведувани ракети TOW24; ненаведувани ракети од 81 мм; ракети воздух-воздух; топ

Варијанти:[уреди | уреди извор]

 • A 129 - базична италјанска армиска верзија
 • A 129 Scout - предвидена извидувачка верзија, со монтиран нишански уред во оска над носечкиот ротор и топ во носна турела
 • A 129 Shipborne - предложена морнаричка верзија