Agusta A.104

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Agusta A.104 (I-AGUM)

Од хеликоптерот А.103 со едно седиште е развиен хеликоптерот А.104 со две седишта. Целиот труп на хеликоптерот е изработен од метал. Во хеликоптерот е вграден клипен мотор Agusta MV-A120. Првиот од двата прототипа на хеликоптерот полетал во декември 1960 година.

Основни податоци:

 • Тип: транспортен хеликоптер
 • Класа: лесен
 • Сместување: еден пилот и еден патник
 • Земја на потекло: Италија
 • Производител: Agusta (Италија)
 • Статус: прв лет во 1960 година
 • Земји корисници: Италија

Техничкотактички податоци:

 • Намена: за цивилни потреби
 • Мотори: еден клипен мотор Agusta MV-A120, со сила од 120 кс

Варијанти:

 • А.104 Helicar - прв прототип, со клипен мотор Agusta MV-A120
 • A.104BT - верзија на хеликоптерот со турбински мотор Agusta A.270, со сила од 270 КС. Произведен е само еден модел.