Agusta AZ.101

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хеликоптерот е најголем хеликоптер проектиран во компанијата Agusta. По долгата развојна фаза од доцните педесетти години, хеликоптерот првпат полетал на 19 октомври 1964 година и никогаш не влегол во сериско производство. Хеликоптерот е со многу интересни карактеристики, вклучувајќи ги трите мотори Rolls-Royce Bristol-Gnome H-1400 со 1,400 КС. Хеликоптерот е неколкупати изменет така што во завршната фаза е направен со капацитет од 35 патника или 5,000 кг товар. Било предвидено да биде употребуван за противподморничка борба. Иако производството на хеликоптерот е откажано, искуствата добиени во развојот на овој хеликоптер многу помогнале во развојот на хеликоптерот EH-101 Merlin.

Основни податоци:

 • Тип: транспортен хеликоптер
 • Класа: тежок
 • Сместување: два пилота и 35 патника или 18 носилки и пет медицински негуватели
 • Земја на потекло: Италија
 • Производител: Agusta (Италија)
 • Статус: прв лет на 19.10.1964 година
 • Земји корисници: Италија

Техничкотактички податоци

 • Намена: за транспорт на луѓе и на товари
 • Мотори: три турбомлазни мотори Rolls-Royce Bristol-Gnome H-1400 со по 1,400 КС или мотори General Electric T58
 • Димензии:

- Должина на трупот: 18 м

- Височина: 5 м

- Пречник на HP: 20 м

 • Тежини:

- Празен: 6,400 кг

- Полн: 12,900 кг

 • Перформанси:

- Максимална V: 225 км/ч

- Крстосувачка V: 203 км/ч

- Максимална H: 3,950 м

- Максимален долет: 400 км

 • Опрема: стандарна комуникациска и навигациска