Agusta A.106

Од Википедија — слободната енциклопедија
Agusta A.106

Во развојот на хелкоптерот се користени искуствата добиени при развојот на хеликоптерите: А.103, А.104 и А.105. По нарачка и за потебите на италјанската морнарица се изработени два прототипа и пет сериски хеликоптери, со намера за базирање фрегати на италјанската морнарица и нивна употреба во противподморничката борба, за што хеликоптерите биле опремени со опрема за акустична идентификација на подморници и за уништување подморници со две противподморнички торпеда Mk 44. Алтернативно хеликоптерот бил предвиден за поддршка на армиските сили, за што требало да биде опремен со дигалка и со можност за носење на две носилки, странично на трупот. Производството на хеликоптерот било запрено во 1973 година.

Основни податоци:

Тип: вооружен хеликоптер

Класа: лесен

Сместување: еден пилот

Земја на потекло: Италија

Произвдител: Agusta (Италија)

Статус: прв лет во ноември 1965 година

Земји корисници: Италија

Техничкотактички податоци:

Намена: за поддршка на морнарички сили (противподморничка борба)

Мотори: еден турбински мотор Turbomeca-Agusta TAA-230, со сила од 300 кс

Димензии:

- Должина на трупот: 10 м

- Височина: 2,5 м

- Пречник на HP: 9,50 м

Тежини:

- Празен: 590 кг

- Максимална: 1,400 кг

- Корисна: 300 кг

Перформанси:

- Максимална брзина: 176 км/ч

- Крстосувачка брзина: 167 км/ч

- Макс. V во кач: 375 м/мин

- Максимална висина: 2,745 м

- Максимален долет: 732 км

Опрема: стандарна комуникациска, навигациска и опрема за откривање подморници

Вооружување: две торпеда Mk 44 или Mk 34; 10 длабочински бомби Mk 10; или 300 кг корисен товар