22 март (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
238  Гордијан I и неговиот син Гордијан II се прогласени за римски цареви.
1312  Папа Климент V го укинува Темпларскиот ред, основан во 1118 година во Палестина.
1822  САД го забранува многуженството.
1879  Софија станува престолнина на новосоздаденото Кнежевство Бугарија.
1919  Унгарија станува советска република
1919  Воспоставена е првата меѓународна авионска линија меѓу Париз и Брисел.
1933  Отворен е концентрациониот логор Дахау.
1935  Персија официјално го променува своето име во Иран.
1943  Сите Евреи од Македонија кои беа собрани од страна на Бугарскиот окупатор во Монополот во Скопје беа транспортирани во логорот на смртта Треблинка, во Полска, во кој по извесно време беа ликвидирани од германските фашисти.
1945  Египет, Ирак, Јордан, Либан и Сирија во Каиро ја формираа Арапската лига.
1983  Хаим Херцог е избран за претседател на Израел.
1995  Космонаутот Валери Полаков се вратил од космосот, поставувајќи нов рекорд- 436 денови.
1996  Македонската академија на науките и уметностите е примена за член на Здружението на европските академиии.
2004  Духовниот водач на палестинското Исламско движење на отпорот (Хамас), шеикот Ахмед Јасин загина при израелски воздушен напад во Газа.
2004  Македонскиот премиер Бранко Црвенковски во Даблин ја предаде апликацијата за членство на Република Македонија во Европската Унија.
2009  Одржан првиот круг од Претседателските избори во Република Македонија.