19 април (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1588  Паоло Веронезевенецијански маниристички сликар.
1768  Џовани Антонио Канал (попознат како Каналето) — венецијански сликар.
1824  Џорџ Гордон Бајрон — англиски поет од времето на романтизмот.
1828  Франц Шуберт — австриски композитор.
1882  Чарлс Дарвин — британски научник, творец на теоријата на еволуцијата на живите суштества.
1885  Николај Костомаров — руски историчар.
1906  Пјер Кири — француски физичар и хемичар, добитник на Нобеловата награда.
1928  Ладислав Клима — чешки писател и филозоф.
1936  Антон Костадинов — македонски револуционер.
1989  Дафне ди Марие — англиска писателка.
1998  Октавио Паз — мексикански писател.
2010  Гуру (рапер) — американски рапер, музички продуцент и глумец.
2021  Џим Стајнман — американски поп-композитор.