Список на главни градови во Бразил

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на градовите коишто се или биле државни или регионални престолнини на Бразил.

Национални престолнини[уреди | уреди извор]

Бразил
Coat of arms of Brazil.svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на БразилБелешки: Иако не есосема коректно да се смета дека колонија има престолнина a capital (самата идеја за престолнина е поврзана со суверенитет), градот Салвадор се смета за "прва престолнина на Бразил" затоа што повеќе од два века бил седиште на португалската колонијална администрација во Бразил (општа управа и вицекралство). Строго, hсепак, Бразил има de jure (де журе) и de facto (де факто) престолнина од прогласувањето независност во 1822.

Престолнини на Бразилските држави[уреди | уреди извор]

Акре[уреди | уреди извор]

Создадена од Амазони

Алагојас[уреди | уреди извор]

Создадена од Пернамбуко

 • Алагојас (1817-1822) - Седиште на капетанијата Алагојас
 • Алагојас (1822-1839) - Седиште на провинцијата Алагојас
 • Масејо (1839-сегашност) - Седиште на провинцијата Алагојас
 • Масејо (1889-сегашност) - Престолнина на Алагојас

Амапа[уреди | уреди извор]

Создадена од Пара

 • Макапа (1943-1988) - седиште на територијата Амапа
 • Макапа (1988-сегашност) - престолнина на Амапа

Амазони[уреди | уреди извор]

Создадена од Пара

 • Мариуа (1755-1791) - седиште на капетанијата Сао Жозе до Рио Негро
 • Сао Жозе да Бара до Рио Негро (1791-1799) - седиште на капетанијата Сао Жозе до Рио Негро
 • Мариуа (1799-1808) - седиште на капетанијата Сао Жозе до Рио Негро
 • Сао Жозе да Бара до Рио Негро (1808-1822) - седиште на капетанијата Сао Жозе до Рио Негро; од 1856-та прекрстен во Манауш
 • дел од провинцијата Грао-Пара (1822-1850)
 • Манауш (1850-1889) - седиште на провинцијата Амазони
 • Манауш (1889-сегашност) - престолнина на Амазони

Баија[уреди | уреди извор]

Сеара[уреди | уреди извор]

Еспирито Санто[уреди | уреди извор]

 • Виториа (1812-1822) - седиште на капетанијата Еспирито Санто
 • Виториа (1822-1889) - седиште на провинцијата Еспирито Санто
 • Виториа (1889-сегашност) - престолнина на Еспирито Санто

Гојаш[уреди | уреди извор]

Создадена од Сао Паоло

 • Гојаш (1748-1822) - седиште на капетанијата Гојаш
 • Гојаш (1822-1889) - sседиште на провинцијата Гојаш
 • Гојаш (1889-1937) - престолнина на Гојаш
 • Гојанија (1937-сегашност) - престолнина на Гојаш

Марањао[уреди | уреди извор]

Создадена од Пара

 • Сао Луиш (1772-1822) - седиште на каетанијата Марањао и Пјауи
 • Сао Луиш (1822-1889) - седиште на провинцијата Марањао
 • Сао Луиш (1889-сегашност) - престолнина на Марањао

Мато Грошо[уреди | уреди извор]

Создадена од Сао Паоло

Јужна Мато Грошо[уреди | уреди извор]

Создадена од Мато Грошо

Mинаш Гераис[уреди | уреди извор]

Создадена од Сао Паоло

Пара[уреди | уреди извор]

 • Белем (1737-1772) - престолнина на државата Грао-Пара и Марањао
 • Белем (1772-1822) - престолнина на државата Грао-Пара и Рио Негро
 • Белем (1822-1850) - седиште на провинцијата Грао-Пара
 • Белем (1850-1889) - седиште на провинцијата Пара
 • Белем (1889-сегашност) - престолнина на Пара

Параиба[уреди | уреди извор]

Парања[уреди | уреди извор]

Создадена од Сао Паоло

 • Куритуба (1853-1889) - седиште на провинцијата Парања
 • Куритуба (1889-сегашност) - престолнина на Парања

Пернамбуко[уреди | уреди извор]

Пјауи[уреди | уреди извор]

Создадена од Марањао

 • Парнаиба (1718-1759) - седиште на капетанијата Пјауи (под Марањао)
 • Оераиш (1759-1811) - седиште на капетанијата Пјауи (под Марањао)
 • Оераишs (1811-1822) - седиште на капетанијата Пјауи
 • Оераиш (1822-1852) - седиште на провинцијата Пјауи (под Марањао)
 • Тересина (1852-1889) - седиште на провинцијата Пјауи (под Марањао)
 • Тересина (1889-сегашност) - престолнина на Пјауи

Северна Рио Гранџе[уреди | уреди извор]

 • Капетанија Рио Гранџе, без седиште (1534-1634)
 • под Холандската Аминистрација (1634-1654)
 • под капетанијата Баија (1654-1701)
 • под капетанијата Пернамбуко' (1701-1822)
 • Натал (1822-1889) - седиште на провинцијата Северна Рио Гранџе
 • Натал (1889-сегашност) - престолнина на Северна Рио Гранџе

Јужна Рио Гранџе[уреди | уреди извор]

Рио де Жанеиро[уреди | уреди извор]

 • Нитерои (1834-1889) - од 1835-та, прекрстен во "Вила Реал де Праја Гранџе"; седиште на провинцијата Рио де Жанеиро
 • Нитерои (1889-1892) - престолнина на Рио де Жанеиро
 • Петрополис (1894-1903) - престолнина на Рио де Жанеиро
 • Нитерои (1903-1975) - престолнина на Рио де Жанеиро
 • Рио де Жанеиро (1975-сегашност) - престолнина на Рио де Жанеиро

Рондонија[уреди | уреди извор]

Создадена 1943-та под името "Територија Гуапоре", од Мато Грошо. Трансформирана во Рондонија 1988-ма.

Рораима[уреди | уреди извор]

Создадена 1943-та по името "Територија Рио Бранко", од Амазони. TТрансформирана во Рораима 1988-ма.

 • Боа Вишта (1988-сегашност) - поранешно име на градот е "Рио Бранко"

Санта Катарина[уреди | уреди извор]

Создадена од Сао Паоло

Сао Паоло[уреди | уреди извор]

 • Сао Висенте (1534-1709) - седиште на капетанијата Сао Висенте
  • Сантос (1534-1624) - седиште на капетанијата Санто Амаро
 • Сао Паоло (1709-1822) - старо име "Сао Паоло дос Кампос де Пиратининга"; седиште на капетанијата Сао Паоло и Минаш де Оуро
 • Сао Паоло (1709-1720) - седиште на капетанијата Сао Паоло
 • Сао Паоло (1822-1889) - седиште на провинцијата Сао паоло
 • Сао Паоло (1889-сегашност) - престолнина на Сао Паоло

Сергипе[уреди | уреди извор]

Создадена од Баија

Токантинс[уреди | уреди извор]

Создадена од Гојаш

Веќе непостоечки федерални единки[уреди | уреди извор]

Гуанабара[уреди | уреди извор]

Создадена 1960-та од територијата на поранешниот федерален дистрикт. Слеан со државата Рио де Жанеиро 1975-та.

Фернандо де Нороња[уреди | уреди извор]

Создадена 1943-та под името "Територија на Фернандо де Нороња". Ја инкомпорирала Пернамбуко.

 • Вила де Ремедиос (1943-1988)

Игуасу[уреди | уреди извор]

Создадена 1943-та под името "Територија Игуасу". Вратена пак на Парања и Пернамбуко.

Понта-Пора[уреди | уреди извор]

Создадена 1943-та под името "Територија Понта-Пора". Вратена на Мато Грошо.

Поранешни територии на Бразил[уреди | уреди извор]

Цисплатина[уреди | уреди извор]

Гијана Францеза[уреди | уреди извор]

Тематски престолнини[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]