Список на најголеми градови во Бразил

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед кон плажата Пипа во Натал.
Панорама на Блуменау.

Ова е список на најголемите градови во Бразил. Бразил има вискоко ниво на урбанизација, вкупно 8 од 10 Бразилци живеат во градовите.

Бразил има над 5.564 општини.[1] Околу 81,3% од населението живее во урбана средина.[2]

Најголеми градови[уреди | уреди извор]

Престолнините се зо задебелен текст
2 - Рио де Жанеиро
3 - Салвадор
4 - Бразилија
5 - Форталеза
7 - Куритуба
8 - Манауш
9 - Ресифе
11 - Порто Алегре
12 - Гојанија
Ранг Град Сој. држава Население
1 Саун Пауло Саун Пауло 10,990,249
2 Рио де Жанеиро Рио де Жанеиро 6,161,047
3 Салвадор  Баија 2,948,733
4 Бразилија Федрален округ 2,557,158
5 Форталеза Сеара 2,473,614
6 Бело Хоризонте Минас Жераис 2,434,642
7 Куритуба Парана 1,828,092
8 Манаус  Амазон 1,709,010
9 Ресифе Пернамбуко 1,549,980
10 Порто Алегре Јужно Рио Гранде 1,430,220
11 Белем Пара 1,424,124
12 Гуаруљос Саун Пауло 1,279,202
13 Гојанија Гојас 1,265,394
14 Кампинас Саун Пауло 1,056,664
15 Сао Луиш Марањао 986,826
16 Сао Гонсало Рио де Жанеиро 982,832
17 Масејо Алагојас 924,143
18 Дике де Каксиас Рио де Жанеиро 864,392
19 Нова Игоазу Рио де Жанеиро 855,500
20 Сао Бернандо дос Кампос Саун Пауло 801,580
21 Тересина Пјауи 793,915
22 NНатал Северно Рио Гранде 798,065
23 Кампо Гранде Јужно Мато Гросо 747,189
24 Осаско Саун Пауло 713,066
25 Санто Андре Саун Пауло 671,696
26 Јоао Песоа Параиба 693,082
27 Жобоатао дос Гуарарапес Пернамбуко 678,346
28 Уберландиа Минас Жераис 622,441
29 Сао Хосе дос Кампос Саун Пауло 609,229
30 Контагем Минас Жераис 617,749
31 Сорокаба Саун Пауло 576,312
32 Рибеиро Прето Саун Пауло 558,136
33 Кујаба Мато Гросо 544,737
34 Феира де Сантана  Баија 584,497
35 Жуиз зе Фора Минас Жераис 520,612
36 Аракажу Сержипе 536,785
37 Лондрина Парана 505,184
38 Ананиндеуа Пара 495,480
39 Џоинвил Санта Катарина 492,101
40 Белфорд Роксо Рио де Жанеиро 489,002
41 Нитерои Рио де Жанеиро 476,669
42 Сао Жоао де Мерити Рио де Жанеиро 466,996
43 Апаресида де Гојанија Гојас 453,104
44 Кампос дос Гоитказес Рио де Жанеиро 429,667
45 Сантос Саун Пауло 418,375
46 Сао Жозе до Рио Прето Саун Пауло 415,508
47 Мауа Саун Пауло 413,943
48 Каксиас до Сул Јужно Рио Гранде 412,053
49 Бетим Минас Жераис 407,003
50 Флоријанополис Санта Катарина 406,564
51 Вила Вела Еспирито Санто 405,374
52 Моги дас Крузес Саун Пауло 400,000
53 Сера Еспирито Санто 394,370
54 Карапикуиба Саун Пауло 389,634
55 Олинда Пернамбуко 387,494
56 Порто Вељо Рондонија 380,988
57 Campina Grande Параиба 379,871
58 Дијадема Саун Пауло 375,333
59 Макапа  Амапа 368,367
60 Пирасикаба Саун Пауло 366,442
61 Карјасика Еспирито Санто 361,058
62 Бауру Саун Пауло 356,680
63 Itaquaquecetuba Саун Пауло 352,755
64 Монтес Карлос Минас Жераис 348,995
65 Жундјаи Саун Пауло 348,621
66 Пелотас Јужно Рио Гранде 346,452
67 Каноаш Јужно Рио Гранде 333,322
68 Сао Висенте Саун Пауло 329,370
69 Франка Саун Пауло 328,121
70 Маринга Саун Пауло 324,397
71 Рибеирао дас Невес Минас Жераис 322,969
72 Анаполис Гојас 318,808
73 Виторија Еспирито Санто 317,085
74 Рио Бранко  Акре 314,127
75 Каукаја Сеара 313,584
76 Петрополис Рио де Жанеиро 310,216
77 Фоз до Игоазу Парана 309,113
78 Гуаружа Саун Пауло 305,171
79 Понта Гроса Парана 304,973
80 Паулиста Пернамбуко 299,744
81 Блуменау Санта Катарина 298,603
82 Виторика де Конкиста  Баија 289,772
83 Говернадор Валадарес Минас Жераис 289,612
84 Убераба Минас Жераис 285,094
85 Каскавел Парана 284,083
86 Каруару Пернамбуко 283,152
87 Сузано Саун Пауло 280,318
88 Лимерија Саун Пауло 279,554
89 Сантарем Пара 276,074
90 Таубате Саун Пауло 271,660
91 Граватаи Јужно Рио Гранде 270,763
92 Санта Марија Јужно Рио Гранде 270,073
93 Баруери Саун Пауло 265,549
94 Виамао Јужно Рио Гранде 261,971
95 Сао Хосе дос Пињаиш Парана 261,125
96 етролина Пернамбуко 260,004
97 Ново Амбурго Јужно Рио Гранде 258,754
98 Волта редонда Рио де Жанеиро 258,145
99 Варзеја Гранџе Мато Гросо 254,736
100 Боа Виста Рораима 249,655

Најголеми агломерации[уреди | уреди извор]

Околу 32% од Бразилското население (55 милиони од 180 ) живее во долунаброените агломерации. Овие центови се одговорни за околу половината од Бразилскиот БДП и повеќе од 70% од Бразилското годишно индустриско производство.

1 - Саун Пауло
2 - Рио де Жанеиро
3 - Бело Хоризонте
4 - Порто Алегре
5 - Ресифе
Ранг Агломерација Сој. држава Население
1 Саун Пауло Саун Пауло 20,500,000
2 Рио де Жанеиро Рио де Жанеиро 11,351,937 1
3 Баело Хоризонте Минас Жераис 5,597,945
4 Порто Алегре Јужно Рио Гранде 4,101,042
5 Ресифе Пернамбуко 3,646,204
6 Форталеза Сеара 3,415,455
7 Салвадор  Баија 3,408,273
8 Куритуба Парана 3,261,168
9 Кампинас Саун Пауло 2,687,099
10 Белем Пара 2,086,906
11 Гојанија Гојас 2,013,073 1
12 Сантос² Саун Пауло 1,666,453
13 Виторија³ Еспирито Санто 1,627,651
14 натал Северно Рио Гранде 1,266,507
15 Сао Луиш Марањао 1,255,879
16 Масејо Алагојас 1,116,075 1
17 Жоао Песоа Параиба 1,062,801
18 Џоинвил Санта Катарина 1,024,212 1
19 Флоријанополис Санта Катарина 841,552
- Уберландија4 Минас Жераис 818,395 1,1
20 Лондрина Парана 739,195 1
21 Аракажу Сержипе 708,345
22 Маринга Парана 576,581 1
23 Итажаи Санта Катарина 465,225
24 Макапа  Амапа 458,008
25 Вале до Асо Минас Жераис 445,441
26 Вале до Итажаи Санта Катарина 449,726 1
27 Крисиума Санта Катарина 318,027 1
28 Тубарао Санта Катарина 128,545

1 Податоци од 2005.
1,1 Податоци од 2007.
2 Исто така познат како Баиксада Сантиста.
3 Иако Виторија е престолнина на Еспирито Санто, Најголем град во државата е агломерацијата Вила Вела.
4 Официјално без регулација.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Territorial units of the municipality level“ (португалски). Brazilian Institute of Geography and Statistics. 2008. Посетено на 2008-06-03.
  2. [1]

Поврзано[уреди | уреди извор]