Список на вулкани во Исланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Список на вулкани во Исланд is located in Исланд
Гримсветен
Ејафјадлајекидл
Хекла
Хенгил
Крисвик
Катла
Лаки
Ерафајекидл
Суртсеј
Асќја
Елдфел
Крафла
Лангјекидл
Хофсјекидл
Снајфедлсјекидл
Љосуфјол
Теистарејкјарбунга
Бардарбунга

Ова е список на активни и неактивни вулкани во Исланд. Во Исланд се наоѓаат 130 вулкански планини, од кои 18 избувнале од почетокот на населувањето на Исланд околу 900 година.

Список[уреди | уреди извор]

Име Висина (м) Местоположба Последен избув VEI Забелешки
Асќја 1516 65°02′ N; 16°45′ W / 65.03° СГШ; 16.75° ЗГД / 65.03; -16.75 (Askja) 1961 5
Бардарбунга 2005 64°38′ N; 17°34′ W / 64.64° СГШ; 17.56° ЗГД / 64.64; -17.56 (Bárðarbunga) 1903
Бренистејнсфјол 626 63°55′ N; 21°50′ W / 63.92° СГШ; 21.83° ЗГД / 63.92; -21.83 (Brennisteinsfjöll) 1341 (± 1 година) 2
Елдфел 279 63°26′ N; 20°15′ W / 63.43° СГШ; 20.25° ЗГД / 63.43; -20.25 (Eldfell) 1973 3
Елдгја ca 800 64°14′ N; 18°22′ W / 64.24° СГШ; 18.37° ЗГД / 64.24; -18.37 (Eldgjá) 934 6 Овој вулкан всушност претставува издувник на Катла
Есјуфјол 1760 64°16′ N; 16°39′ W / 64.27° СГШ; 16.65° ЗГД / 64.27; -16.65 (Esjufjöll) 1927
Ејафјадлајекидл 1666 63°38′ N; 19°37′ W / 63.63° СГШ; 19.62° ЗГД / 63.63; -19.62 (Eyjafjallajökull) 2010 4
Фремринамур 939 65°26′ N; 16°39′ W / 65.43° СГШ; 16.65° ЗГД / 65.43; -16.65 (Fremrinámur) 800 п.н.е. (± 300 години)
Гренддалур 497 64°01′ N; 21°10′ W / 64.02° СГШ; 21.17° ЗГД / 64.02; -21.17 (Grensdalur) хибернација Активен за време на плеистоценот
Гримснес 214 64°02′ N; 20°52′ W / 64.03° СГШ; 20.87° ЗГД / 64.03; -20.87 (Grímsnes) ~3500 п.н.е. 3
Гримсветен 1725 64°25′ N; 17°20′ W / 64.42° СГШ; 17.33° ЗГД / 64.42; -17.33 (Grímsvötn) 2011 4
Хекла 1491 63°59′ N; 19°42′ W / 63.98° СГШ; 19.70° ЗГД / 63.98; -19.70 (Hekla) 2000 3
Хенгил 803 64°11′ N; 21°20′ W / 64.18° СГШ; 21.33° ЗГД / 64.18; -21.33 (Hengill) 90 (± 100 години) 2
Хердубрејд 1682 65°11′ N; 16°20′ W / 65.18° СГШ; 16.34° ЗГД / 65.18; -16.34 (Herðubreið) хибернација Активен за време на плеистоценот
Хофсјекидл 1782 64°51′ N; 19°32′ W / 64.85° СГШ; 19.53° ЗГД / 64.85; -19.53 (Hofsjökull) хибернација Активен за време на холоценот
Хромундартиндур 540 64°04′ N; 21°12′ W / 64.07° СГШ; 21.20° ЗГД / 64.07; -21.20 (Hrómundartindur) 10000 п.н.е.
Хверфјал 420 65°22′ N; 16°32′ W / 65.36° СГШ; 16.53° ЗГД / 65.36; -16.53 (Hverfjall) ~500 п.н.е. дел од Крафла системот
Хверавелир 1360 64°45′ N; 19°59′ W / 64.75° СГШ; 19.98° ЗГД / 64.75; -19.98 (Hveravellir) 950 ± 50 години 6 централен вулкан од источниот дел на системот Лангјекидл
Јолнир 70* 63°18′ N; 20°38′ W / 63.30° СГШ; 20.63° ЗГД / 63.30; -20.63 (Jólnir) 1966 Овој издувник на Суртсеј еродирал под морската висина
Катла 1512 63°38′ N; 19°03′ W / 63.63° СГШ; 19.05° ЗГД / 63.63; -19.05 (Katla) 2011 1?
Керлингарфјол 1488 64°38′ N; 19°19′ W / 64.63° СГШ; 19.32° ЗГД / 64.63; -19.32 (Kerlingarfjöll) хибернација Активен за време на холоценот
Колбеинсеј 5 66°40′ N; 18°30′ W / 66.67° СГШ; 18.50° ЗГД / 66.67; -18.50 (Kolbeinsey) 1999 [1]
Колотадингја 1177 65°13′ N; 16°33′ W / 65.22° СГШ; 16.55° ЗГД / 65.22; -16.55 (Kollóttadyngja) непознато
Крафла 650 65°44′ N; 16°47′ W / 65.73° СГШ; 16.78° ЗГД / 65.73; -16.78 (Krafla) 1984 4
Кријсувик 379 63°56′ N; 22°06′ W / 63.93° СГШ; 22.10° ЗГД / 63.93; -22.10 (Krýsuvík) околу ~1340 2
Кракатиндур 300 63°33′ N; 19°18′ W / 63.55° СГШ; 19.30° ЗГД / 63.55; -19.30 (Krakatindur) непознато
Кверкфјол 1920 64°39′ N; 16°43′ W / 64.65° СГШ; 16.72° ЗГД / 64.65; -16.72 (Kverkfjöll) 1968 1
Лаки 1725 64°04′ N; 18°13′ W / 64.06° СГШ; 18.22° ЗГД / 64.06; -18.22 (Laki) 1783-84 6 дел од системот Гримсветен
Локи-Фогруфјол 1570 64°29′ N; 17°48′ W / 64.48° СГШ; 17.80° ЗГД / 64.48; -17.80 (Fögrufjöll) 1910
Љосуфјол 988 64°52′ N; 22°14′ W / 64.87° СГШ; 22.23° ЗГД / 64.87; -22.23 (Ljósufjöll) 960 (± 10 години) 3
Лисухол 540+ 64°52′ N; 23°15′ W / 64.87° СГШ; 23.25° ЗГД / 64.87; -23.25 (Lýsuhóll) хибернација Активен за време на холоценот
Ерафајекидл 2119 64°00′ N; 16°39′ W / 64.00° СГШ; 16.65° ЗГД / 64.00; -16.65 (Öræfajökull) 1727 5
Престахнукур 1386 64°36′ N; 20°36′ W / 64.60° СГШ; 20.60° ЗГД / 64.60; -20.60 (Prestahnúkur) 7550 п.н.е. (± 500 години) централен вулкан од западниот дел на Лангјекидл системот
Рејканес 230 63°53′ N; 22°30′ W / 63.88° СГШ; 22.50° ЗГД / 63.88; -22.50 (Reykjanes) 1879
Рејканесхригур -80 63°40′ N; 23°20′ W / 63.67° СГШ; 23.33° ЗГД / 63.67; -23.33 (Reykjaneshryggur) 1970(?)
Снајфедлсјекидл 1448 64°48′ N; 23°47′ W / 64.80° СГШ; 23.78° ЗГД / 64.80; -23.78 (Snæfellsjökull) 200 (± 150 години) 2
Суртсеј 174 63°18′ N; 20°37′ W / 63.30° СГШ; 20.62° ЗГД / 63.30; -20.62 (Surtsey) 1963 Вулкански остров дел од архипелагот Вестманејар
Теистарејкјарбунга 564 65°53′ N; 16°50′ W / 65.88° СГШ; 16.83° ЗГД / 65.88; -16.83 (Theistareykjarbunga) 750 п.н.е. (± 100 години)
Тордарирна 64°07′ N; 17°00′ W / 64.12° СГШ; 17.0° ЗГД / 64.12; -17.0 (Thordarhyrna) 1910 4
Торолфсфел 574 63°43′ N; 19°40′ W / 63.72° СГШ; 19.67° ЗГД / 63.72; -19.67 (Thórólfsfell) непознато
Тиндфјадлајекидл 1463 63°47′ N; 19°34′ W / 63.78° СГШ; 19.57° ЗГД / 63.78; -19.57 (Tindfjallajökull) хибернација Активен за време на холоценот
Торфајекидл 1259 63°55′ N; 19°10′ W / 63.92° СГШ; 19.17° ЗГД / 63.92; -19.17 (Torfajökull) 1477 3
Тунгнафедлсјекидл 1535 64°44′ N; 17°55′ W / 64.73° СГШ; 17.92° ЗГД / 64.73; -17.92 (Tungnafellsjökull) хибернација Активен за време на холоценот
Ватнајекитл 1235 63°55′ N; 19°40′ W / 63.92° СГШ; 19.67° ЗГД / 63.92; -19.67 (Vatnafjöll) 750 (± 1000 години)
Карта на сите координати: OpenStreetMap 
Преземи координати како: KML · GPX

Наводи[уреди | уреди извор]