Список на вулкани во Исланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Список на вулкани во Исланд is located in Исланд
Гримсветен
Ејафјадлајекидл
Хекла
Хенгил
Крисвик
Катла
Лаки
Ерафајекидл
Суртсеј
Асќја
Елдфел
Крафла
Лангјекидл
Хофсјекидл
Снајфедлсјекидл
Љосуфјол
Теистарејкјарбунга
Бардарбунга

Ова е список на активни и неактивни вулкани во Исланд. Во Исланд се наоѓаат 130 вулкански планини, од кои 18 избувнале од почетокот на населувањето на Исланд околу 900 година.

Список[уреди | уреди извор]

Име Висина (м) Местоположба Последен избув VEI Забелешки
Асќја 1516 65°02′ N; 16°45′ W / 65.03° N; 16.75° W / 65.03; -16.75 (Askja) 1961 5
Бардарбунга 2005 64°38′ N; 17°34′ W / 64.64° N; 17.56° W / 64.64; -17.56 (Bárðarbunga) 1903
Бренистејнсфјол 626 63°55′ N; 21°50′ W / 63.92° N; 21.83° W / 63.92; -21.83 (Brennisteinsfjöll) 1341 (± 1 година) 2
Елдфел 279 63°26′ N; 20°15′ W / 63.43° N; 20.25° W / 63.43; -20.25 (Eldfell) 1973 3
Елдгја ca 800 64°14′ N; 18°22′ W / 64.24° N; 18.37° W / 64.24; -18.37 (Eldgjá) 934 6 Овој вулкан всушност претставува издувник на Катла
Есјуфјол 1760 64°16′ N; 16°39′ W / 64.27° N; 16.65° W / 64.27; -16.65 (Esjufjöll) 1927
Ејафјадлајекидл 1666 63°38′ N; 19°37′ W / 63.63° N; 19.62° W / 63.63; -19.62 (Eyjafjallajökull) 2010 4
Фремринамур 939 65°26′ N; 16°39′ W / 65.43° N; 16.65° W / 65.43; -16.65 (Fremrinámur) 800 п.н.е. (± 300 години)
Гренддалур 497 64°01′ N; 21°10′ W / 64.02° N; 21.17° W / 64.02; -21.17 (Grensdalur) хибернација Активен за време на плеистоценот
Гримснес 214 64°02′ N; 20°52′ W / 64.03° N; 20.87° W / 64.03; -20.87 (Grímsnes) ~3500 п.н.е. 3
Гримсветен 1725 64°25′ N; 17°20′ W / 64.42° N; 17.33° W / 64.42; -17.33 (Grímsvötn) 2011 4
Хекла 1491 63°59′ N; 19°42′ W / 63.98° N; 19.70° W / 63.98; -19.70 (Hekla) 2000 3
Хенгил 803 64°11′ N; 21°20′ W / 64.18° N; 21.33° W / 64.18; -21.33 (Hengill) 90 (± 100 години) 2
Хердубрејд 1682 65°11′ N; 16°20′ W / 65.18° N; 16.34° W / 65.18; -16.34 (Herðubreið) хибернација Активен за време на плеистоценот
Хофсјекидл 1782 64°51′ N; 19°32′ W / 64.85° N; 19.53° W / 64.85; -19.53 (Hofsjökull) хибернација Активен за време на холоценот
Хромундартиндур 540 64°04′ N; 21°12′ W / 64.07° N; 21.20° W / 64.07; -21.20 (Hrómundartindur) 10000 п.н.е.
Хверфјал 420 65°22′ N; 16°32′ W / 65.36° N; 16.53° W / 65.36; -16.53 (Hverfjall) ~500 п.н.е. дел од Крафла системот
Хверавелир 1360 64°45′ N; 19°59′ W / 64.75° N; 19.98° W / 64.75; -19.98 (Hveravellir) 950 ± 50 години 6 централен вулкан од источниот дел на системот Лангјекидл
Јолнир 70* 63°18′ N; 20°38′ W / 63.30° N; 20.63° W / 63.30; -20.63 (Jólnir) 1966 Овој издувник на Суртсеј еродирал под морската висина
Катла 1512 63°38′ N; 19°03′ W / 63.63° N; 19.05° W / 63.63; -19.05 (Katla) 2011 1?
Керлингарфјол 1488 64°38′ N; 19°19′ W / 64.63° N; 19.32° W / 64.63; -19.32 (Kerlingarfjöll) хибернација Активен за време на холоценот
Колбеинсеј 5 66°40′ N; 18°30′ W / 66.67° N; 18.50° W / 66.67; -18.50 (Kolbeinsey) 1999 [1]
Колотадингја 1177 65°13′ N; 16°33′ W / 65.22° N; 16.55° W / 65.22; -16.55 (Kollóttadyngja) непознато
Крафла 650 65°44′ N; 16°47′ W / 65.73° N; 16.78° W / 65.73; -16.78 (Krafla) 1984 4
Кријсувик 379 63°56′ N; 22°06′ W / 63.93° N; 22.10° W / 63.93; -22.10 (Krýsuvík) околу ~1340 2
Кракатиндур 300 63°33′ N; 19°18′ W / 63.55° N; 19.30° W / 63.55; -19.30 (Krakatindur) непознато
Кверкфјол 1920 64°39′ N; 16°43′ W / 64.65° N; 16.72° W / 64.65; -16.72 (Kverkfjöll) 1968 1
Лаки 1725 64°04′ N; 18°13′ W / 64.06° N; 18.22° W / 64.06; -18.22 (Laki) 1783-84 6 дел од системот Гримсветен
Локи-Фогруфјол 1570 64°29′ N; 17°48′ W / 64.48° N; 17.80° W / 64.48; -17.80 (Fögrufjöll) 1910
Љосуфјол 988 64°52′ N; 22°14′ W / 64.87° N; 22.23° W / 64.87; -22.23 (Ljósufjöll) 960 (± 10 години) 3
Лисухол 540+ 64°52′ N; 23°15′ W / 64.87° N; 23.25° W / 64.87; -23.25 (Lýsuhóll) хибернација Активен за време на холоценот
Ерафајекидл 2119 64°00′ N; 16°39′ W / 64.00° N; 16.65° W / 64.00; -16.65 (Öræfajökull) 1727 5
Престахнукур 1386 64°36′ N; 20°36′ W / 64.60° N; 20.60° W / 64.60; -20.60 (Prestahnúkur) 7550 п.н.е. (± 500 години) централен вулкан од западниот дел на Лангјекидл системот
Рејканес 230 63°53′ N; 22°30′ W / 63.88° N; 22.50° W / 63.88; -22.50 (Reykjanes) 1879
Рејканесхригур -80 63°40′ N; 23°20′ W / 63.67° N; 23.33° W / 63.67; -23.33 (Reykjaneshryggur) 1970(?)
Снајфедлсјекидл 1448 64°48′ N; 23°47′ W / 64.80° N; 23.78° W / 64.80; -23.78 (Snæfellsjökull) 200 (± 150 години) 2
Суртсеј 174 63°18′ N; 20°37′ W / 63.30° N; 20.62° W / 63.30; -20.62 (Surtsey) 1963 Вулкански остров дел од архипелагот Вестманејар
Теистарејкјарбунга 564 65°53′ N; 16°50′ W / 65.88° N; 16.83° W / 65.88; -16.83 (Theistareykjarbunga) 750 п.н.е. (± 100 години)
Тордарирна 64°07′ N; 17°00′ W / 64.12° N; 17.0° W / 64.12; -17.0 (Thordarhyrna) 1910 4
Торолфсфел 574 63°43′ N; 19°40′ W / 63.72° N; 19.67° W / 63.72; -19.67 (Thórólfsfell) непознато
Тиндфјадлајекидл 1463 63°47′ N; 19°34′ W / 63.78° N; 19.57° W / 63.78; -19.57 (Tindfjallajökull) хибернација Активен за време на холоценот
Торфајекидл 1259 63°55′ N; 19°10′ W / 63.92° N; 19.17° W / 63.92; -19.17 (Torfajökull) 1477 3
Тунгнафедлсјекидл 1535 64°44′ N; 17°55′ W / 64.73° N; 17.92° W / 64.73; -17.92 (Tungnafellsjökull) хибернација Активен за време на холоценот
Ватнајекитл 1235 63°55′ N; 19°40′ W / 63.92° N; 19.67° W / 63.92; -19.67 (Vatnafjöll) 750 (± 1000 години)
Карта на сите координати: OpenStreetMap 
Преземи координати како: KML · GPX

Наводи[уреди | уреди извор]