Хофсјекидл

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Сателитска снимка на Хофсјекидл

Хофсјјекидл (исландски: Hofsjökull) — трет по големина ледник во Исланд. Припаѓа на типот платоски ледници. Се наоѓа во средишниот дел на островот, помеѓу Ватнајекидл и Лангјекидл и северно од планината Керлингарфјел. Површината на овој ледник изнесува 925 км². Под ледникот се наоѓа истоимениот вулкан. Хофсјекидл е извор на неколку реки, меѓу кои е и Тјоурсау, најдолгата река на островот.

Видете уште[edit | edit source]

Надворешни врски[edit | edit source]