Список на Јупитерови тројанци (тројански табор)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Астероидите во внатрешниот Сончев Систем и Јупитер.
      Јупитерови тројанци
      Орбити на планети
      Сонце
      Хилдина група
      Астероиден појас
      Близуземски тела (избор)

Ова е список на Јупитерови тројанци сместени во тројанскиот табор — издолжено закривено подрачје околу следечката Лагранжова точка L5, 60° зад Јупитер.[1]

Сите астероиди во точката L5 носат имиња на учесници во Тројанската војна од тројанска страна, со исклучок на 617 Патрокле, кој е наречен пред да се воведе ова правило. Така, 624 Хектор е астероид со грчко име во „грчката“ Лагранжова точка (L4).

Тројанците во тројанскиот и грчкиот табор се откривани на различни наврати, бидејќи се одвоени за 120°, па кога едната група е видлива, другата е зад Сонцето и обратно.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „List of Jupiter Trojans“. Minor Planet Center. 6 December 2017. Посетено на 13 December 2017.