Список на Јупитерови тројанци (грчки табор)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Астероидите во внатрешниот Сончев Систем и Јупитер.
      Јупитерови тројанци
      Орбити на планети
      Сонце
      Хилдина група
      Астероиден појас
      Близуземски тела (избор)

Ова е список на Јупитерови тројанци сместени во грчкиот табор — издолжено закривено подрачје околу водечката Лагранжова точка (L4), 60° пред Јупитер во неговата орбита.[1]

Сите астероиди во Јупитеровата точка L4 носат имиња на учесници во Тројанската војна од грчка страна, со исклучок на 624 Хектор, кој е наречен пред да се воведе ова правило. Така, 617 Патрокле е астероид со грчко име во „тројанската“ Лагранжова точка (L5).

Тројанците во грчкиот и тројанскиот табор се откривани на различни наврати, бидејќи се одвоени за 120°, па кога едната група е видлива, другата е зад Сонцето и обратно.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „List of Jupiter Trojans“. Minor Planet Center. 6 December 2017. Посетено на 13 December 2017.