Прејди на содржината

Сина млечка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Сина|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Сина млечка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Сина
Вид: Сина млечка
Научен назив
Сина млечка
Сина млечка
Погледајте го шаблонот „Mycomorphbox“ што го создава следниов список
float
Миколошки одлики
ресички на химениумот
шапката е depressed

Сина млечка (латински:Lactarius indigo), попозната како сина млечна печурка, е вид на агарична габа од фамилијата Russulaceae. Широко распространет вид, природно расте во источна Северна Америка, Источна Азија и Средна Америка, исто така е забележана и во јужна Франција. Сина млечка расте на земја и во листопадни и во четинарни шуми, каде што формира микоризални асоцијации со широк спектар на дрвја. Бојата на телото се движи од темно сина кај свежите примероци до бледо сино-сива кај постарите. Млекото, или латексот, што истекува кога ткивото на печурката е исечено или скршено - одлика заедничка за сите членови на родот Млечки (печурки) - исто така е индиго сино, но полека станува зелено при изложување на воздух. Шапката има пречник од 5-15 см, а дршката е од 2-8 см висока и 1-1.5 см дебели. Тоа е јадлива печурка и се продава на руралните пазари во Кина, Гватемала и Мексико. Во Хондурас печурката се нарекува хора, и обично се јаде со јајце; генерално како прилог за поголем оброк.

Таксономија и номенклатура[уреди | уреди извор]

Првично опишан во 1822 година како Agaricus indigo од американскиот миколог Луис Дејвид де Швајниц,[1] видот подоцна бил пренесен во родот Млечки (печурки) во 1838 година од страна на Швеѓанецот Елиас Магнус Фрис.[2] Германскиот ботаничар Ото Кунце го нарекол Сина млечка во неговиот трактат Revisio Generum Plantarum[3] од 1891 година, но предложената промена на името не беше усвоена од други. Хеслер и Смит во нивната студија од 1960 година за северноамериканските видови Млечки (печурки) ја дефинирале Сина млечка како вид на видот на потсекцијата Caerulei, група која се одликува со син латекс и леплива, сина капа.[4] Во 1979 година, тие ги ревидираа своите мислења за организацијата на поделбите во родот Млечки (печурки), и наместо тоа ја поставиле Сина млечка во подродот Млечки (печурки) врз основа на бојата на латексот и последователните промени на бојата забележани по изложувањето на воздух.[5] Како што објасниле:

Постепениот развој на сина до виолетова пигментација како што се напредува од вид до вид е интересен феномен кој заслужува понатамошно проучување. Врвот се постигнува во Сина млечка кое е сино насекаде. L. chelidonium и неговата сорта chelidonioides, L. paradoxus, и L. hemicyaneus може да се сметаат за столбови на патот до Сината млечка.[6]

Специфичниот епитет индиго е изведен од латинскиот збор што значи „индиго сино“.[7] Нејзините имиња на англискиот народен јазик вклучуваат „индиго млечна шапка“,Arora (1986), p. 69.</ref> „индиго лактариус“, „сина млечна печурка“ и „сино лактариус“. Во централно Мексико, тој е познат како анил, азул, хонго азул, зуин и зуин ; исто така се нарекува quexque (што значи „сино“) во Веракрус и Пуебла.[8]

Опис[уреди | уреди извор]

Како и многу други печурки, Сината млечка се развива од јазол, кој се формира во подземниот мицелиум, маса од габични клетки слични на нишки наречени хифи кои го сочинуваат најголемиот дел од организмот. Под соодветни еколошки услови на температура, влажност и достапност на хранливи материи, се формираат видливите репродуктивни структури ( плодни тела ). Шапката на плодното тело, со димензии помеѓу 5-15 см во пречник, првично е конвексно, а подоцна развива централна депресија; со возраста станува уште подлабоко депресивно, добивајќи некако облик на инка додека работ на шапката се крева нагоре.[9] Маргината на шапката се тркала навнатре кога е млада, но се одмотува и се издигнува додека созрева. Површината на шапката е индиго сина кога е свежа, но бледнее до побледо сиво- или сребрено-сина, понекогаш со зеленикави дамки. Често е зонско, означено со концентрични линии кои формираат наизменични бледи и потемни зони, а шапката може да има темно сини дамки, особено кон работ. Младите шапки се лепливи на допир.[7]

Сина млечка
Сина млечка

Месото е бледо до синкаво по боја, полека станува зеленикаво откако ќе биде изложено на воздух, неговиот вкус е благ до малку остар. Месото на целата печурка е кршливо, а дршката, доколку е доволно свиткана, чисто ќе се отвори.[10] Латексот што се исфрла од повреденото ткиво е индиго сино и го обојува ранетото ткиво зеленикаво, како и месото, латексот има благ вкус. Сината млечка е забележлива по тоа што не произведува толку многу латекс како другите видови Млечки (печурки),[11] а особено постарите примероци може да бидат премногу исушени за да произведат било каков латекс.[12]

Жабрите на печурката се движат од аднат (квадратично прикачени на дршката) до малку непропустливи (се протегаат по должината на дршката) и преполни блиску една до друга. Нивната боја е индиго сина, станува побледа со возраста или обојува зелено со оштетување. Дршката е 2-6 см висока за 1-2.5 см дебела, и ист пречник низ или понекогаш стеснет во основата. Нејзината боја е индиго-сина до сребрено-или сивкасто сина. Внатрешноста на дршката на почетокот е цврста и цврста, но со возраста се развива вдлабнатина. Arora (1986), p. 69.</ref> Како и шапката, првично е леплива или лигава на допир кога е млада, но набрзо се суши. Неговото прицврстување на шАПКАТА обично е во централна положба, иако може да биде и надвор од центарот.[13] Плодните тела на Сина млечка немаат препознатлив мирис.

Сина млечка var. diminutivus („помала шапка од сината млечка“) е помала варијанта на печурката, со пречник на шапката помеѓу 3-7 см, и дршка 1.5 -4.0 см долги и 0.3-1.0 см дебела. Често се гледа во Вирџинија. Хеслер и Смит, кои први ја опишале варијантата врз основа на примероците пронајдени во округот Бразорија, Тексас, го опишале неговото типично живеалиште како „по должината на страните на калливиот ров под треви и плевели, [со] блиски бор“.[14]

Микроскопски одлики[уреди | уреди извор]

Кога се гледаат во маса, како кај отпечатокот на спори, спорите изгледаат крем до жолто обоени.[15] Гледано со светлосен микроскоп, спорите се проѕирни ( хиалина ), елипсовидна до речиси сферична форма, со амилоидни брадавици и имаат димензии од 7-9 на 5,5-7,5Мм. Електронската микроскопија со скенирање открива ретикулации на површината на спорите. Химениумот е ткивен слој на овошното тело што произведува спори и се состои од хифи кои се протегаат во жабрите и завршуваат како крајни клетки. Различни типови на клетки може да се забележат во химениумот, а клетките имаат микроскопски одлики кои може да се користат за да се идентификуваат или разликуваат видовите во случаи кога макроскопските знаци може да бидат двосмислени. Клетките кои носат спори, базидиите, се четири спори и се со големина од 37-45Мм должина од 8–10Мм широк во најгустата точка.[16] Цистидиите се терминални клетки на хифите во химениумот кои не произведуваат спори и функционираат во помагање на растурање на спорите и одржување на поволна влажност околу спорите[7] кои се развиваат. Плевроцистидиите се цистидии кои се наоѓаат на лицето на жабрената; тие се 40-56 на 6,4-8Мм, грубо вретеновидни и имаат стегнат врв. Хеилоцистидијата - сместена на работ на жабрите - се во изобилство и се 40,0-45,6 на 5,6-7,2Мм.

The finger of a hand are holding a light blue mushroom. On the tip of the thumb is a bright-blue colored substance somewhat resembling paint. Two fingertip-sized areas on the under surface of the mushroom have a dark blue discoloration.
„Млекото“, или латексот, е индиго сино.

Слични видови[уреди | уреди извор]

Карактеристичната сина боја на плодното тело и латексот го прават овој вид лесно препознатлив. Други видови Млечки(печурки) со некоја сина боја го вклучуваат „сребрено-синото млечно“ ( L.paradoxus ), пронајден во источна Северна Америка, кој има сиво-сина шапка кога е млада, но има црвено-кафеаво до виолетово-кафеав латекс и жабри. Lactarius chelidonium има жолтеникаво до мрачно жолто-кафеава до синкаво-сива шапка и жолтеникаво до кафеав латекс. Lactarius quieticolor има сино-обоено месо во капачето и портокалово до црвено-портокалово месо во основата на стеблото. Arora (1986), p. 69.</ref> Иако сината промена на бојата на Сината млечка.Се смета дека индигото е ретко во родот Млечки (печурки), во 2007 година биле пријавени пет нови видови од Полуостровот Малезија со помодрен латекс или месо, вклучувајќи го и Lactarius cyanescens, Lactarius lazulinus, Lactarius mirabilis и два вида сè уште неименувани.[17]

Јадливост[уреди | уреди извор]

Иако Сината млечка е добро познат јадлив вид, мислењата се различни за неговата пожелност. На пример, американскиот миколог Дејвид Арора го смета за „супериорно јадење“,Arora (1986), додека теренскиот водич за габите од Канзас го оценува како „просечен по квалитет“.[18] Може да има малку горчлив, или лут[19] вкус, и има груба, зрнеста текстура. Цврстото месо најдобро се подготвува со сечење на печурката на тенки парчиња. Сината боја исчезнува со готвењето, а печурката станува сивкаста. Поради зрнестата текстура на месото, тоа не е добро за сушење. Примероците кои произведуваат обилни количини млеко може да се користат за додавање боја на маринадите.[20]

Во Мексико, поединци ги собираат дивите печурки за продажба на пазарите на фармерите, обично од јуни до ноември; тие се сметаат за вид од „втора класа“ за консумирање.[21] Сината млечка се продава и на пазарите во Гватемала од мај до октомври.[22] Тој е еден од 13-те видови Млечки (печурки) што се продаваат на руралните пазари во Јунан во југозападна Кина.[23]

Распространетост, живеалиште и екологија[уреди | уреди извор]

Сината млечка е распространета низ јужна и источна Северна Америка, но најчесто е долж брегот на Заливот, Мексико и Гватемала. Нејзината честота на појавување во Апалачките планини во Соединетите држави е опишана како „повремена до локално вообичаена“. Микологот Дејвид Арора забележал дека во Соединетите Држави, овој вид е пронајден со бор пондероса во Аризона, но го нема во боровите шуми пондероса во Калифорнија.[24] Собран е и од Кина, Индија, Гватемала,[25] Костарика (во шуми во кои доминира дабот), и како нејзина најјужна распространетост во шумите на дабови облаци Хумболт во Колумбија[26] . Во Европа, досега е пронајден само во јужна Франција.[27] Студијата за сезонскиот изглед на плодните тела во суптропските шуми на Ксалапа, Мексико, потврдиле дека максималното производство се совпаѓа со сезоната на дождови помеѓу јуни и септември.[28]

About two dozen blue mushroom of varying sizes on a plate.
Збирка на Сината млечка пронајдено во Халиско, Мексико

Сината млечка е микоризна габа и како таква, воспоставува меѓусебна врска со корените на одредени дрвја („домаќини“), во кои габите разменуваат минерали и аминокиселини извлечени од почвата за фиксиран јаглерод од домаќинот. Подземните хифи на габата растат обвивка од ткиво околу корените на широк спектар на видови дрвја, формирајќи таканаречени ектомикориза - интимна асоцијација што е особено корисна за домаќинот, бидејќи габата произведува ензими кои ги минерализираат органските соединенија и го олеснуваат пренос на хранливи материи на дрвото.[29]

Како одраз на нивните блиски односи со дрвјата, овошните тела на Сината млечка обично се наоѓа како расте на земја, расфрлани или во групи, и во листопадни и во четинарни шуми. Тие, исто така, најчесто се наоѓаат во поплавните области кои неодамна биле потопени. Во Мексико, забележани се асоцијации со мексиканскиот елес, американскиот габер, американскиот габер и макрофилата Liquidambar, додека во Гватемала печурката се поврзува со мексиканскиот бор со мазна кора и други видови[25] борови и дабови. Во Костарика, видот формира асоцијации со неколку домашни дабови од родот Даб.[30] Под контролирани лабораториски услови, Сината млечка покажала дека може да формира ектомикоризални асоцијации со неотропските видови борови мексикански бел бор, Хартвег бор, мексикански жолт бор, мексикански бор со мазна кора, и евроазиски борови Алепо бор, европски црн бор, поморски бор, Шкотски бор[31] .

Поврзано[уреди | уреди извор]

Список на видови Млечки (печурки)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Paloi, Soumitra; Acharya, Krishnendu (2019-02-15). „A new species of Lactarius (Russulales) from dry deciduous forest of West Bengal, India“. Nova Hedwigia. 108 (1–2): 207–216. doi:10.1127/nova_hedwigia/2018/0505. ISSN 0029-5035.
 2. Kuntze, Otto (1891). Revisio generum plantarum vascularium omnium atque cellularium multarum secundum leges nomenclaturae internationales cum enumeratione plantarum exoticarum in itinere mundi collectarum, mit erläuterungen. Leipzig :: A. Felix [etc., etc.],.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)
 3. Schweinitz, Lewis David von; Schwägrichen, Christian Friedrich (1822). Synopsis fungorum Carolinae superioris : secundum observationes / Ludovici Davidis de Schweinitz ; edita a D.F. Schwaegrichen. Leipzig? :: s.n.,.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)
 4. Epicrisis Systematis Mycologici seu Synopsis Hymenomycetum. Elias Fries. Upsaliæ, 1836–1838. Vol. I. 8vo“. Annals and Magazine of Natural History. 4 (21): 44–45. 1839-09. doi:10.1080/00222934009512452. ISSN 0374-5481. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 5. Hesler and Smith (1979), p. 66.
 6. Hesler and Smith (1979), p. 7.
 7. 7,0 7,1 7,2 Hesler, L. R.; Smith, Alexander H. (1963). North American species of Hygrophorus. Knoxville,: University of Tennessee Press.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)
 8. Herrera, Mariana; Bandala, Victor M.; Montoya, Leticia (2018-03-20). „Figure 3 from: Herrera M, Bandala VM, Montoya L (2018) Cantharellus violaceovinosus, a new species from tropical Quercus forests in eastern Mexico. MycoKeys 32: 91-109. https://doi.org/10.3897/mycokeys.32.22838“. dx.doi.org. Посетено на 2022-04-26. Надворешна врска во |title= (help)
 9. Hesler and Smith (1979), p. 27.
 10. Bessette, Alan E. (1992). Edible wild mushrooms of North America : a field-to-kitchen guide (1 ed. изд.). Austin: University of Texas Press. ISBN 0-292-72079-3. OCLC 24066185.CS1-одржување: излишен текст (link)
 11. Arora, David (1991). All that the rain promises, and more ... : a hip pocket guide to Western mushrooms (First edition. изд.). Berkeley. ISBN 0-89815-388-3. OCLC 21563535.CS1-одржување: излишен текст (link)
 12. Eberle, Megan; Eager, Eric A.; Peirce, James (2015). „How Infectious Was #Deflategate?“. SPORA: A Journal of Biomathematics. 1 (1). doi:10.30707/spora1.1eberle. ISSN 2473-3067.
 13. Hesler and Smith (1979), pp. 68–9.
 14. Hesler and Smith (1979), p. 70.
 15. Arora (1986), p. 69.
 16. Hesler and Smith (1979), p. 68.
 17. Johnson, David; Watling, Roy ([1977?]). How to identify mushrooms to genus III : microscopic features. Eureka, Calif.: Mad River Press. ISBN 0-916422-09-7. OCLC 3797134. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 18. Verbeken, Annemieke; Bougher, Neale L.; Halling, Roy (2002). „Lactarius (Basidiomycota, Russulaceae) in Papua New Guinea. 3. Two new Lactarius species in subgenus Plinthogali“. Australian Systematic Botany. 15 (6): 765. doi:10.1071/sb01036. ISSN 1030-1887.
 19. Kay, Richard; Abel, Dean (1993). A guide to Kansas mushrooms. Lawrence, Kan.: University Press of Kansas. ISBN 0-7006-0570-3. OCLC 26590598.
 20. McKnight, Vera B.; National Audubon Society; National Wildlife Federation (1987). A field guide to mushrooms, North America. Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0-395-42101-2. OCLC 14586860.
 21. Lamoureux, Yves (2005). Connaître, cueillir et cuisiner les champignons sauvages du Québec (Nouv. éd., rev. et augm. изд.). [Saint-Laurent, Québec]: Fides. ISBN 2-7621-2617-7. OCLC 58053351.
 22. Palm, Mary Egdahl; Chapela, Ignacio H. (1997). Mycology in sustainable development : expanding concepts, vanishing borders. Boone, N.C.: Parkway Publishers. ISBN 1-887905-01-4. OCLC 34150979.
 23. Flores, R.; Díaz, G.; Honrubia, M. (2005-12). „Mycorrhizal synthesis of Lactarius indigo (Schw.) Fr. with five Neotropical pine species“. Mycorrhiza (англиски). 15 (8): 563–570. doi:10.1007/s00572-005-0004-y. ISSN 0940-6360. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 24. Arora (1986), p. 35.
 25. 25,0 25,1 Smith, Alexander H. (1948-11). „Studies in the Dark-Spored Agarics“. Mycologia. 40 (6): 669. doi:10.2307/3755317. ISSN 0027-5514. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 26. Kappelle, Maarten (2006). Ecology and conservation of neotropical montane oak forests. Berlin: Springer. ISBN 978-3-540-28909-8. OCLC 262692525.
 27. Herrmann, Reimer (1971). „Die zeitliche Änderung der Wasserbindung im Boden unter verschiedenen Vegetationsformationen der Höhenstufen eines tropischen Hochgebirges (Sierra Nevada de Sta Marta / Kolumbien)“. ERDKUNDE. 25 (2). doi:10.3112/erdkunde.1971.02.02. ISSN 0014-0015.
 28. Lohmeyer, Till R. (1988). Pareys Buch der Pilze. Hamburg. ISBN 978-3-490-19818-1. OCLC 256132744.
 29. Chacón, Santiago; Guzmán, Gastón (1995-01). „Observations on the phenology of ten fungal species in the subtropical forests at Xalapa, Mexico“. Mycological Research (англиски). 99 (1): 54–56. doi:10.1016/S0953-7562(09)80316-X. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 30. Huffman, D. M.; Huffman, D. M. (2008). Mushrooms and other fungi of the midcontinental United States (2 ed., Completely rev. изд.). Iowa City: University of Iowa Press. ISBN 978-1-58729-725-0. OCLC 296741122.
 31. Pupulin, Franco (2017-06-01). „Orchid taxonomy on a global scale: a network for data verification“. Memoirs of the New York Botanical Garden. The New York Botanical Gardens Press. doi:10.21135/893275341.010.

Цитирана литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]