Региони во Нов Зеланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Регион (англ. region) е формален термин за првостепената единица локална самоуправа во Нов Зеланд. Земјата има 16 региони. Дванаесет ги управува избран регионален совет, додека четири се управувани од територијални власти (второстепена локална власт) кои исто така ги извршуваат должностите на регионален совет и затоа се нарекуваат унитарни управи. Ова правило има еден исклучок, градот Нелсон кој е управуван од индивидуална територијална власт на неговиот регион (Тасман). Советот на Четемските Острови често се смета за унитарна власт, иако официјално спаѓа под регионот Кантербери. Некои регионални граници ги следал границите на територијалните единици, но има и многу исклучоци. на пример, јужната граница на регионот Окленд напола го сече округот Френклин.

Должности[уреди | уреди извор]

Регионалните власти се главно одговорни за управа со животната околина (вода, фрлање на контаминати и нега за крајбрежјето), реките и езерата (контрола на поплави и одводи), земјиште; регионален транспорт (јавен), биосигурност или справување со штетници; додека територијалните власти се одговорни за: надзор врз користење на земјиштето на локално ниво (урбано и рурално планирање); инфраструктура (вода, канализација, одлевања и ѓубре; локални патишта; библиотеки; паркови и резервати), како и развој на локалната заедница. Регионалната и територијалната управа се финансираат од давачките за земјиште. Честопати двете администрации меѓусебно соработуваат во проекти кои се надополнуваат.

Региони[уреди | уреди извор]

Нортленд Окленд Окленд Окленд Ваикато Залив Пленти Гизборн Хоков Залив Таранаки Манавату-Вангануи Велингтон Тасман Тасман Нелсон Марлборо Марлборо Западно Крајбрежје Западно Крајбрежје Кантербери Отаго Саутленд СаутлендРегиони во Нов Зеланд
За сликава
Регион Регионален совет Админ. центар Остров Површина (км²)[1] Население[2] ISO 3166-2
1 Нортленд Регионален совет на Нортленд Фангареи Северен 13.941 171.400 NZ-NTL
2 Окленд Оклендски совет Окленд Северен 5.600 1.614.300 NZ-AUK
3 Ваикато Околина Ваикато Хамилтон Северен 25.598 449.200 NZ-WKO
4 Залив Пленти Регионален совет на Заливот Пленти Факатане Северен 12.447 293.500 NZ-BOP
5 Гизборн (1) Регионален совет на Гизборн Гизборн Северен 8.351 47.900 NZ-GIS
6 Хоков Залив Регионален совет на Хоковиот Залив Нејпиер Северен 14.164 161.500 NZ-HKB
7 Таранаки Регионален совет на Таранаки Стратфорд Северен 7.273 116.600 NZ-TKI
8 Манавату-Вангануи Регионален совет Хорајзонс Палмерстон Норт Северен 22.215 236.900 NZ-MWT
9 Велингтон Регионален совет на Велингтон Велингтон Северен 8.124 504.900 NZ-WGN
10 Тасман (1) Окружен совет на Тасман Ричмонд Јужен 9.786 50.300 NZ-TAS
11 Нелсон (1) Градски совет на Нелсон Нелсон Јужен 445 50.600 NZ-NSN
12 Марлборо (1) Окружен совет на Марлборо Бленем Јужен 12.484 45.500 NZ-MBH
13 Западно Крајбрежје Регионален совет на Западното Крајбрежје Грејмаут Јужен 23.336 32.600 NZ-WTC
14 Кантербери Регионален совет на Кантербери Крајстчерч Јужен 45.346 600.100 NZ-CAN
15 Отаго Регионален совет на Отаго Данидн Јужен 31.990 219.200 NZ-OTA
16 Саутленд Регионален совет на Саутленд Инверкаргил Јужен 34.347 98.000 NZ-STL

(1) Овие региони се унитарни управни единици.

Области вон регионалните граници[уреди | уреди извор]

Нов Зеланд има број острови кои не спаѓаат во регионалните граници. Четемските Острови не се регион, иако нивниот совет оперира како регион. На Кермадек и субантарктичките острови живеат само мал број на конзерватори. Министерот за конзервација ја има власта на регионален совет во тие предели.

Раководство[уреди | уреди извор]

Советите се бираат со јавно гласање секои три години.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Густина на живеење: Табела 1, Статистики за живеалишта, Статистика Нов Зеланд. проверено на 25 јануари 2009 (англиски) Површината се смета според границите утврдени во 2001 г. Не се вбројани водни површини поголеми од 15 хектари.
  2. „Одделна процена на населението: На 30 јуни 2016 г. (привремено)“. Статистика Нов Зеланд. 21 октомври 2016. http://www.stats.govt.nz/browse_for_stats/population/estimates_and_projections/SubnationalPopulationEstimates_HOTPAt30Jun16.aspx. конс. 21 октомври 2016 г.  За градските подрачја, „Одделна процена на населението (UA, AU), по старост и пол, на 30 јуни 1996, 2001, 2006-16 (граница 2017) г.“. Статистика Нов Зеланд. 21 октомври 2016. http://nzdotstat.stats.govt.nz/wbos/Index.aspx?DataSetCode=TABLECODE7541. конс. 21 октомври 2016 г. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]