Список на градови во Нов Зеланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

По реформирањето на локалната власт во 1989, поимот „град“ (city) во Нов Зеланд зазел две значења. Пред 1989, било кој совет на наслено место (англ. borough) со над 20.000 жители можел да се прогласи за град. Границите на секој совет ги следеле контурите на изградениот простор, па така не се правело разлика помеѓу урбаниот (изграден) простор и просторот на локалната управа.

Во 1989, структурата на локалната самоуправа доживеала значајна рационализација. Новите окружни и градски совети сега биле многу поголеми и покривале и урбано и рурално земјиште. Многу места кои некогаш имале градски совет сега биле под управа на окружен совет.

Зборот „град“ (city) почнал да се применува во понеформална смисла, и се однесувал на поголеми населени простори, независно од границите на локалните органи. Ова неформална примена љубоморно се чува и штити од локалното население. Гизборн, на пример, се прогласил себеси за првиот град кој го видел новиот милениум. Гизборн е под управа на окружен совет, но неговиот статус како град обично не се оспорува.

Население во урбаните места[уреди | уреди извор]

Податоците за бројот на население наведени подолу се произволни, засновани на бројот на постојаните жители, според June 2016,[1] а се однесуваат на сета урбана површина, освен кајшто е наведено поинаку.

Велингон, главниот град на Нов Зеланд
Панорама на Данидн
Роторуа од ридот Нгонготаха
Фангануи од ридот Дјури
Ранг Град Население Површина
(km²)[2]
Население
Густина
(жит/km²)
Белешки
1 Окленд &100000000014950000000001,495,000 &100000000000010860000001.086 &100000000000000000000000,0
2 Крајстчерч &10000000000389700000000389,700 &10000000000000608000000608 &100000000000000060000000,6
3 Велингтон &10000000000405000000000405,000 &10000000000000444000000444 &100000000000000090000000,9
4 Хамилтон &10000000000193600000000193,600 &10000000000000877000000877 &100000000000000020000000,2 1.
5 Урбано подрачје Непиер-Хестингс &10000000000131000000000131,000 &10000000000000375000000375 &100000000000000030000000,3 2.
6 Тауранга &10000000000134400000000134,400 &10000000000000178000000178 &100000000000000080000000,8
7 Данидн &10000000000118500000000118,500 &10000000000000255000000255 &100000000000000050000000,5
8 Палмерстон Норт &1000000000008430000000084,300 &10000000000000178000000178 &100000000000000050000000,5
9 Нелсон &1000000000006570000000065,700 &10000000000000146000000146 &100000000000000050000000,5
10 Рототуа &1000000000005780000000057,800 &1000000000000008900000089 &100000000000000060000000,6
11 Њу Плимут &1000000000005680000000056,800 &10000000000000112000000112 &100000000000000050000000,5
12 Фангареи &1000000000005640000000056,400 &10000000000000133000000133 &100000000000000040000000,4
13 Инверкаргил &1000000000005070000000050,700 &10000000000000123000000123 &100000000000000040000000,4
14 Фангануи &1000000000003960000000039,600 &10000000000000105000000105 &100000000000000040000000,4
15 Гизборн &1000000000003610000000036,100 &1000000000000008500000085 &100000000000000040000000,4


Белешки:

  1. Бројот на населението за Хамилтон се однесува само на урбаната зона. Надворешните области на Те Авамуту и Кембриџ обично не се сметаат за дел од Хамилтон и затоа тука не се вброени. Севкупниот проценет број на населението во сите три зони изнесува 194.700.
  2. Податоците за бројот на населението во Непиер и Хестингс се однесуваат на нивните урбани зони. Вкупниот проценет број на населението во урбаната површина Непиер-Хестингс изнесува 122.500.
  3. Капити (38.900) е единствената главна населена површина (според Статистика Нов Зеланд) која не е наведена. Тука спаѓаат гратчињата Паекакарики, Раумати, Парапарауму, Парапарауму Бич и Ваиканае, како и локалитетот Пекапека, во рамките на округот Капити Коуст, и обично не се смета за град.
  4. Бленем (29.400) понекогаш се нарекува град, особено од мештаните, иако местото никогаш не било фактички прогласено за град.
  5. Тимару (27.500) некогаш бил градски совет, но сега се води под окружниот совет. Местото се класификува како второстепено урбано место (според Статистика Нов Зеланд). Денес тој не се смета за град бидејќи бројот на населението му паднал под 30.000 жители.
  6. Пукекохе, населено место недалеку на југ од Окленд има проценето население од 24.000 жители.
  7. Таупо, во средиштето на Северниот Остров и со проценето население од 22.000 жители, ретко се нарекува град.
  8. Мастертон, главниот центар во Ваирарапа, исто така ретко се нарекува град. Има проценето население од 19.900 жители.

Градски совети[уреди | уреди извор]

Нааведениот број на населението се однесува на постојаното население. Преземено е од Статистика Нов Зеланд (June 2016).[1]

Градски совет Население Основан Ранг (големина)
Окленд &100000000016143000000001,614,300 2010 1
Хамилтон &10000000000161200000000161,200 1936 4
Тауранга &10000000000128200000000128,200 1963 6
Непиер &1000000000006110000000061,100 1950 9
Палмерстон Норт &1000000000008630000000086,300 1930 8
Порируа &1000000000005540000000055,400 1965 11
Горен Хат &1000000000004250000000042,500 1966 13
Долен Хат &10000000000103400000000103,400 1941 7
Велингтон &10000000000207900000000207,900 1870 3
Нелсон &1000000000005060000000050,600 1874 12
Крајстчерч &10000000000375000000000375,000 1868 2
Данидн &10000000000127000000000127,000 1865 5
Инверкаргил &1000000000005470000000054,700 1930 10


Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Gordon McLauchlan (уредник), Illustrated Encyclopedia of New Zealand, The, Auckland: David Bateman, 1989 (второ издание) (ISBN 1-86953-007-1) - потврда, датуми пред 1989 г.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]