Окрузи во Нов Зеланд

Од Википедија — слободната енциклопедија

Округот (англиски: district, маорски: rohe) е второстепена управна единица на Нов Зеланд во надлежност на окружен совет, еднен степен подолу од регионите. Создадени се со управната реофма од 1989 г. и денес постојат 53 окрузи кои, заедно со 13 градски совети и Советот на Четемските Острови ги сочинуваат територијалните единици на државата. Окрузите имаат надлежност врз подрачја со рурален карактер и помали гратчиња, а градските совети се задолжени за поголемите градските подрачја. Три окрузи (Гизборн, Тасман и Марлборо) се унитарни единици кои воедно имаат статус на региони.

Окрузите сепак не се подединици на регионите, и некои од нив припаѓаат на повеќе од еден регион. На пример, округот Таупо е разделен на дури четири региони. Регионите се физиографски целини кои ги претставуваат сливните подрачја во земјата, додека пак окрузите одразуваат стопански и сообраќајни целини. Регионалните совети имаат надлежност врз животната средина и јавниот превоз, а окружните се задолжени за месните патишта и резервати, канализацијата, градежните дозволи, исцртување парцели и други работи од месно значење. Некои дејности се ставени во надлежност на јавните претпријатија (или организации) под управа на совет.

Карта на окрузите и регионите во Нов Зеланд.

Окрузи[уреди | уреди извор]

Денес во земјата има 54 окрузи[1] тука наведени по региони:

Северен Остров[уреди | уреди извор]

Ваикато[уреди | уреди извор]

Велингтон[уреди | уреди извор]

Залив Пленти[уреди | уреди извор]

Манавату-Вангануи[уреди | уреди извор]

Нортленд[уреди | уреди извор]

Таранаки[уреди | уреди извор]

Хоков Залив[уреди | уреди извор]

Мешани[уреди | уреди извор]

  • Ваитомо (Ваикато: 94,87 %; Манавату-Вангануи: 5,13 %)
  • Рангитикеи (Манавату-Вангануи: 86,37 %; Хоков Залив: 13,63 %)
  • Роторуа (Залив Пленти: 61,52 %; Ваикато: 38,48 %)
  • Стратфорд (Таранаки: 68,13 %; Манавату-Вангануи: 31,87 %)
  • Тараруа (Манавату-Вангануи: 98,42 %; Велингтон: 1,58 %)
  • Таупо (Ваикато: 73,74 %; Залив Пленти: 14,31 %; Хоков Залив: 11,26 %; Манавату-Вангануи: 0,69 %)

Унитарни единици[уреди | уреди извор]

Јужен Остров[уреди | уреди извор]

Западно Крајбрежје[уреди | уреди извор]

Кантербери[уреди | уреди извор]

Отаго[уреди | уреди извор]

Саутленд[уреди | уреди извор]

Мешани[уреди | уреди извор]

Унитарни единици[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Окрузи“. Министерство за внатрешни работи. Посетено на 2 June 2011. (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]