Саутленд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Околина Саутленд
Саутлендски Регионален Совет
Земја: Нов Зеланд
Местоположбата на Саутленд
Регионален совет
Назив: Околина Саутленд
Претседател: Стјуарт Коли
Население: 92,400
јуни 2006 [1] Архивирано на 28 мај 2008 г.
Површина: 32,079км2
Мрежно место: http://www.es.govt.nz
Населени места
Поголеми: Инверкаргил
Помали: Гор, Ламсден, Винтон, Матаура, Те Анау
Составни административни единици
Имиња: Град Инверкаргил, округ Гор, округ Саутленд
Мрежни места:

Саутленд (англиски: Southland) е најјужниот регион во Нов Зеланд како и име на округ во рамките на тој регион. Регионот има само еден град, главниот град Инверкаргил и само уште еден округ, Гор. Зафаѓа површина од 28,681 км2. Според пописот од 2001, регионот има 91,002 жители, за 6,096 помалку од 1996.

Седиштата на Саутлендскиот Регионален Совет, Саутлендскиот Окружен Совет и Инверкаргилскиот Градски Совет се наоѓаат во Инверкаргил. Саутлендскиот округ ги опфаѓа градовите Винтон, Ламсден и цел Стјуартов остров/Ракиура.

Во регионот се наоѓа Фјордлендскиот национален парк кој зафаќа површина од 7,860 км2. Во регионот спаѓа и Стјуартовиот остров, од кој голем дел е Раикурски национален парк.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]