Рајн да Тума

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рајн да Тума
Rein da Tuma.jpg
Местоположба
Физички особености
Особености на сливот
Речен сливРајна

Рајн да Тума — река во Швајцарија, во кантонот Граубинден. Таа извира источно од Росбоденшток со две или три планински потоци, кои течат низ Тума Алп во езерото Тома (герм.: Tomasee, Реторомански: Lai da Tuma). Пред да стигнат со езерото, тие течат преку рамнината и формираат мали меандри. Рајн да Тума истекува од езероро на североисток и тече како Фордерајн, минувајќи го селото Чамут (Tschamut) во општината Туеч.