Прозна еда

Од Википедија — слободната енциклопедија

Прозна еда, исто така позната како млада еда, Снориева еда (Исландски. Snorra Edda) или, историски, само како "Еда", е книжевно дело на старонордиски јазик напишано на Исланд во почеткот на 13-от век. Се претпоставува дека го напишал или составил, исландскиот научник и историчар Снори Стурлусон околу 1220 година.

Прозна еда првобитно е нарекувана само "Эда", но подоцна е переименувана во Прозна Еда во современите колекции за разлика од збирка под називот "Поетска еда" , која во голема мера е заснована на Кодекс Регинус, збирка на песни, составена после Эда во 13-от век на Исланд.[1] Во тоа време, верзијата Прозна еда била добро позната на Исланд, но научниците сугерирале дека некогаш била стара еда во која се наоѓаат стихови кои биле цитирани во Снориевата еда.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Етимологија на зборот "Еда" останува неизвесна. Постојат многу хипотези и малку согласности.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Faulkes (1982:XI).