Вигрид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Богот Один се бори со волкот Фенрир, додека другите богови и нивните борци се борат во позадина на полето Вигрид во илустрација (1905) на Емил Доплер .

Во нордиската митологија, Вигрид или Оскопнир е големо поле предвидено да биде домаќин на битка меѓу силите на боговите и силите на Сурт, како дел од настаните во Рагнарок. Областа е потврдена во Поетската Еда, составена во 13 век од претходниот традиционален материјал и во Прозата еда, напишана од Снори Стурлусон во 13 век. Поетската Еда накратко го споменува полето како ќе се борат двете сили, додека Прозната Еда има поцелосен извештај, претскажувајќи дека тоа е локацијата на идната смрт на неколку богови (и нивните непријатели) пред светот да биде зафатен од пламен и прероден.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]