Валкири

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Јунакот Хелги со валкирата Зигрун

Валкири (во еднина валкира, од старонордиски: valkyrja) — митолошки суштества од нордиската митологија и поезија каде биле воинствени девици-божици во придружба на богот Один, што им помагале на јунаците во борбите и ги однесувале душите на паднатите војници во Валхала (рајот) кадешто ги служеле на гозбите.

Во доменот на митологијата, валкирите всушност одлучувале која страна ќе ја добила битката.