Хулдра

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хулдра (Хулдер) е заводливо шумско суштество во скандинавскиот фолклор. Нејзиното име потекнува од коренот покриено или тајно.[1][2] Во норвешкиот фолклор е позната како Хулдра. Во Шведскиот како skogsråшумски дух или Tallemaja, а во Сами (финскиот) фолклор како ulda. Нејзиниот назив сугерира дека е исто суштество како völva божествената фигура Huld, и германски Holda.[3] Хулдра е една од , вклучувајќи ја водената sjörå или havsfru, подоцна поистоветена со сирена.

Хулдра. Од Svenska folksägner (1882).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. AnneMarie Hellström, Jag vill så gärna berätta. ISBN 91-7908-002-2
  2. Neil Gaiman, American Gods (10th Anniversary Edition). ISBN 978-0-7553-8624-6
  3. „Nordisk familjebok“. runeberg.org. 1 јануари 1909.