Џуџе

Од Википедија — слободната енциклопедија
две џуџиња опишани во изданието од 19 век на Еда (поезија) поема Волуспа (1895) од Лоренц Фролих

Во германската митологија џуџе е суштество кое живее на планини и во земја, и се асоцира со мудрост, ковачки занает, рударство и занаетчиство. Тоа е ниско, стројно, крупно и силно човеколико суштество во нордиската митологија, како и други германски митологии, сказни, научна фантастика а исто така се застапени и во видеоигрите.

Во митологијата, џуџињата многу личат на луѓето, но претпочитаат да живеат под земја или во планинските области. Во литературата и видеоигрите, на џуџињата им се препишуваат способноста да гледаат во мрак и други видови приспособувања за да живеат под земја. Тука тие го собираат богатството составено од злато, сребро и скапоцени камења, и го поминуваат нивното време во ковање на скапоцено оружје и оклоп. Тие се познати рудари и ковачи, но исто така се вешти и во било кој друг занает. Обично се пониски од луѓето, стројни и крупни и многу влакнести со големи бради. Иако бавно трчаат и не се вешти јавачи, се вели дека џуџињата се одлични воини и бранители на своите упоришта. Некои митови и видеоигри, исто така им ја препишуваат на џуџињата способноста на создаваат магични предмети. Во нордиската митологија, на пример, џуџињата ковачи создале некои од најголемите и најмоќните предмети, вклучувајќи го и магичниот синџир со кој го оковале волкот Фенрир.

Џуџињата како мотив во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Драган Георгиевски, Метаморфузија, Темплум, Скопје, 2013.
  2. Ѓорѓи Крстевски, Другата страна. Скопје: Бегемот, 2019, стр. 42.
  3. Летаат приказни. Скопје: Темплум, 2019, стр. 13.
  4. The John & Space Rebel Gang, PMG Recordings #99.
  5. Discogs, Pink Floyd ‎– The Piper At The Gates Of Dawn (пристапено на 25.2.2021)
  6. Discogs, Haustor – Treći svijet (пристапено на 24.12.2022)[мртва врска]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]