Снори Стурлусон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Снори Стурлусон (1179 - 23 септември 1241) бил исландски историчар, поет и политичар. Тој бил избран двапати за законски кандидат во парламентот на Исланд, Алтинг. Тој бил автор на Прозата Едда или помлада Еда, која се состои од Gylfaginning („Глупоста на Гилфи“), наратив на нордиската митологија, Skáldskaparmál, книга поетски јазик и Háttatal, список на стихови. Тој исто така бил автор на Хајмскрингла, историја на норвешки кралеви, која започнува со легендарниот материјал во сагата Јингинга и се движи до раната средновековна скандинавска историја.Од стилски и методолошки причини, Снори често се смета дека е автор на сагата на Егил. Како историчар и митограф, Снори е извонреден за предлагање на хипотезата (во Прозната Еда) дека митолошките богови почнуваат како човечки воени водачи и кралеви чии погребни наоѓалишта развиваат култови (видете еухемеризам). Како што луѓето го повикуваат мртвиот воениот водач додека одат во битка или мртвиот крал додека се соочуваат со племенски тешкотии, почнуваат да ја почитуваат фигурата. Конечно, кралот или воинот се памети само како бог. Тој, исто така, предложил како племиња да ги победат другите, ја објаснуваат својата победа со тоа што предлагаат нивните богови да се борат со боговите на другите

Снори Стурлусон