Рагнарок

Од Википедија — слободната енциклопедија
Северниот портал од Урнешка дрвена црква од 12 век се објаснува дека има слика на змија и змеј кои го претставуваат Рагнарок. [1]

Во нордиската митологија , Рагнарок е серија на идни настани, вклучувајќи голема битка, чии резултат ќе биде смрт на голем број личности (вклучувајќи ги и боговите Один, Тор, Тир, Фрејр, Хаимдалр и Локи ) појавата на разни природни катастрофи, како и потопувањето на светот под вода. Потоа, светот ќе оживее одново, боговите што ќе преживеат ќе се сретнат, а светот ќе биде повторно населен од двајца. Рагнарок е важен настан во нордиската митологија и често е предмет на проучување на научниците.

Настанот го има во Поетската еда , составен е во 13 век, и Прозна еда, напишана во 13 век од Снори Стурлусон . Во Прозната еда и во една поема во Поетската еда , настанот се нарекува Рагнарок или Рагнарокр (старонордиски, што значи Судбина на боговите и Самрак на боговите ), што го употребил композиторот Рихард Вагнер во 19 век како наслов на последниот дел од своите опери Прстенот на Нибелунзите, Götterdämmerung (1876), со значење „Самрак на боговите" на германски јазик.

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

Стариот нордиски збор рагнарок има долга историја на толкување. Првиот елемент, рагна, не е проблематичен да се преведе и е множинска форма на regin што значи „владејачки сили, богови". Вториот елемент е попроблематичен, бидејќи се појавува во две варијанти, -rök и -røkkr . На почетокот на 20 век, филологот Геир Зоега ги објаснил двете форми на следниот начин: рагнарок со значење „несреќа или уништување на боговите" и рагнарокр како „самракот на боговите". [2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Fazio, Moffett & Wodehouse 2003.
  2. Zoëga 2004.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]