Портал:Стара скопска чаршија/Знаменитости

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Анови
Бр. Знаменитост Слика Време на изградба Време на рушење Намена Состојба Пристапност Културно добро
1 Капан ан
Капан ан 2.jpg
15. век цивилен објект добра добра да
2 Куршумли ан
Kurshumli-An-Skopje-MK.JPG
околу 1540 цивилен објект добра добра да
3 Сули ан
Suli an1.jpg
15. век цивилен објект добра добра да
Амами
Бр. Знаменитост Слика Време на изградба Време на рушење Намена Состојба Пристапност Културно добро
4 Даут-пашин амам
Skopje-Daut Pashin Hamam.jpg
1497 уметничка галерија добра добра да
5 Ѓулчилер амам
Остатоци од Ѓулчилер (Шенѓул) амам.jpg
15. век 1963 лоша добра да
6 Стара нова бања
Остатоци од амамот „Стара нова бања“.jpg
15. или 16. век 1963 лоша добра да
7 Чифте амам
National Artgallery of Republic of Macedonia (Skopje).JPG
15. век уметничка галерија добра добра да
Цркви
Бр. Знаменитост Слика Време на изградба Време на рушење Намена Состојба Пристапност Културно добро
8 Црква „Св. Димитрија“
Црква св. Димитрија во Скопје.jpg
16. век, обновена во 19. век верски објект добра добра да
9 Манастир „Св. Ѓорѓи Горгос Скоропостижник“ 11. век пред 1436 лоша лоша не
10 Црква „Св. Спас“
Црква светог Спаса у Скопљу.JPG
16. век музеј добра добра да
Џамии и турбиња
Бр. Знаменитост Слика Време на изградба Време на рушење Намена Состојба Пристапност Културно добро
11 Џамија Араста
Џамија Араста во Скопје 2.jpg
15. век, обновена во 18. век 1963 добра добра не
12 Џамија Дуќанџик
Dukjandzik dzamija.jpg
пред 1549, обновена во 2002 верски објект добра добра да
13 Џамија Ибни Пајко непознато Втора светска војна лоша лоша не
14 Иса-бегова џамија
Issa bey moschee skopje.JPG
1475 верски објект добра добра да
15 Исхак-бегова џамија
Aladja Moschee01.JPG
1438 верски објект добра добра да
16 Јигит-пашина џамија 1445 1963 лоша добра не
Турбе на Јигит-паша 1426 1963 гробен објект[б] лоша добра да
17 Џамија Казанџилер 17. век 1963 лоша добра не
18 Мурат-пашина џамија
Мурат-пашина џамија во Скопје.jpg
15. век верски објект добра добра да
19 Мустафа-пашина џамија
Мустафа-пашина џамија во Скопје 4.jpg
1492 верски објект добра добра да
20 Султан-муратова џамија
Султан-муратова џамија во Скопје.jpg
1436, обновена во 16. век и во 1712 верски објект добра добра да
Турбе на Бикиј Хан 16. век гробен објект добра добра не
Турбе на Али-паша од Дагестан 1774 гробен објект добра добра не
21 Турбе на Исхак-бег
Остатоци од влезот на турбето на Исхак-бег.jpg
15. век гробен објект незадоволителна добра да
22 Џамија Ќосе Кади
Џамија Ќосе Кади 2.jpg
18. век, обновена во 1996 верски објект добра добра не
23 Џамија Хаџи Балабан
Џамија Хаџи Балабан во Скопје.jpg
1430 верски објект добра добра да
24 Хаџи-касамова џамија 1490 непознато лоша лоша не
25 Џамија Худаверди 15. или 16. век верски објект добра добра да
Споменици
Бр. Знаменитост Слика Време на изградба Време на рушење Намена Состојба Пристапност Културно добро
26 Споменик на Скендербег
Споменик Скендербег Скопје.jpg
2006 споменик добра добра не
Музеи
Бр. Знаменитост Слика Време на изградба Време на рушење Намена Состојба Пристапност Културно добро
27 Музеј на Македонија
Museum of Macedonia 1.jpg
1976 музеј добра добра да
28 Музеј на современата уметност 1970 музеј добра добра да
Административни градби
Бр. Знаменитост Слика Време на изградба Време на рушење Намена Состојба Пристапност Културно добро
29 Вилаетски конак „Уќумат“
Зграда на Вилаетскиот конак „Уќумат“ во Скопје.jpg
19. век цивилен објект добра добра да
30 Стара турска пошта
Зграда на Старата турска пошта во Скопје.jpg
19. век цивилен објект добра добра да
Други знаменитости
Бр. Знаменитост Слика Време на изградба Време на рушење Намена Состојба Пристапност Културно добро
31 Безистен
Skopje, bezistan.jpg
15. век, обновен во 19. век цивилен објект добра добра да
32 Синагога Бет Јаков
Bet Jakov sin.jpg
обновена во 19. век Втора светска војна лоша лоша не
33 Бит-пазар
Бит пазар.jpg
11. век пазариште добра добра не
34 Камен мост
Stone bridge in Skopje.jpg
6., 14. или 15. век мост добра добра да
35 Саат-кула
Саат-кула во Скопје.jpg
1573 цивилен објект добра добра да
36 Тврдина Кале
KaleFortress-Skopje1.JPG
праисторија археолошко наоѓалиште задоволителна добра да