Поп-музика

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Поп)
Поп-музика
Стилско потекло: ритам и блуз, џез, американски фолк, doo-wop, музика за танцување, класична музика, рокенрол
Културно потекло: 1950-ти, Велика Британија и САД
Својствени инструменти: вокал, електрична гитара, бас, тапани, клавијатура, акустична гитара, клавир, синтисајзер, драм-машина, секвенцер, семплер
Популарен: светска популарност
Регионални сцени
J-POP (Јапонија), K-POP (Јужна Кореја)
„Оксфордскиот речник на музиката“ наведува дека терминот „поп“ се однесува на музика изведена од уметници како што се Ролинг Стоунс.

Поп-музиката, во зависност од контекстот, се користи или како скратена форма за популарна музика или како поим за нејзин поджанр. Општо земено, поп-музиката содржи едноставни мелодии со певливи рефрени. Поп-песните често имаат „кука“, една или повеќе музички идеи повторувани за да го привлечат („закачат“) вниманието на слушателот. Кука може да биде било кој дел од песната и може да претставува музичка мелодија, ритам, вокал или како што е често случајот, мешавина од сите нив. Поп-музиката е обично лесна за слушање за било којшто е културно наклонет да земе учество во неа, дури и за музичкиот новајлија. Поп-музиката се смета за најкомерцијализиран вид на музика.

Светски поп[уреди | уреди извор]

Македонски поп[уреди | уреди извор]

Продуценти на македонска поп-музика[уреди | уреди извор]

Поп-музиката како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

  • „Господинот Когито и попот“ — песна на полскиот поет Збигњев Херберт.[2]
  • „Ова е поп“ (англиски: This Is Pop) — песна на американската рок-група XTC од 1978 година.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „The Vamps (British band)“. Wikipedia (англиски). 2020-05-31.
  2. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 122-124.
  3. XTC – White Music (пристапено на 15.12.2023)