Мелодија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мелодијата „Pop Goes the Weasel

Мелодија е низа од тонови со различна висина и трање меѓусебно поврзани во една целина. Обично сите тонови припаѓаат на една скала. Мелодијата обично се повторува повеќепати во текот на целиот состав или песна.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 104-105.