Палати и паркови во Потсдам и Берлин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Палати и паркови во Потсдам и Берлин
светско наследство на УНЕСКО
The South or Garden façade and corps de logis of Sanssouci
Критериумкултурно: i, ii, iv
Навод532
Запис1990 (14-та заседание)
Дополнувања1992; 1999
Слика на замокот Глинике од Бабелсберг, Карл Даниел Фрајданк, околу 1838

Палати и паркови во Потсдам и Берлин се однесува на комплекси од палати и убави градини, кои можат да се пронајдат во Потсдам и германската престолнина Берлин. Терминот се користи по назначувањето за светско културно наследство на УНЕСКО во 1990. Биле признати како историско сценско единство - уникатен пример за пејзажен дизајн наспроти кралските идеи на пруската држава и заедничките напори за еманципација.

Првично, местото има околу 500 хектари, покривајќи 150 градежни проекти, кои потекнуваат од 1730 до 1916. Имаше продолжување на списокот на двапати, во 1992 и 1999, што доведе до поголема површина на наследството.

Доделување во 1990[уреди | уреди извор]

Дополнување во 1992[уреди | уреди извор]

Дополнување во 1999[уреди | уреди извор]

 • Алеја на липи
 • Поранешно градинарско училиште и Царската железничка станица
 • Палата и парк Линдштет
 • Село Борнштет, црква, гробишта и пејзаж северно од паркот Сансуси
 • Зекопел (пејзажна област западно од планините на урнатините)
 • Патот на Волтен (зелен појас и пат помеѓу паркот Сансуси и новата градина)
 • Надворешната област на паркот Сансуси
 • Дрвена куќа Александровка
 • Пфингстберг и Белведере ауф дем Пфингстберг
 • Областа помеѓу Пфингстберг и новата градина
 • јужниот брег на Јунгфернзе
 • Кралска шума (шумите на двете страни на Палата и парк Закров)
 • Приодниот парк во Бабелсберг
 • Опсерваторијата во Бабелсберг