Шпајерска катедрала

Од Википедија — слободната енциклопедија

Шпајерска катедраласоборен храм во Шпајер, Германија, седиште на католичкиот епископ на Шпајер и е супраган до римокатоличката архиепископија Бамберг . Катедралата е посветена на Света Богородица, светец-заштитник на Шпајер ("Патрона Спиренсис") и Св. Стефан.[1] Папата Пиј XI ја довел оваа катедрала до ранг на мала базилика на Римокатоличката црква во 1925 година.

Димензии[уреди | уреди извор]

  • Вкупна должина: 134 метри (рачунајќи ги чекорите од влезот до надворешниот ѕид на источната апсида)
  • Надворешна ширина на наосот (со патеки): 37,62 метри (од надворешен ѕид до надворешен ѕид)
  • Внатрешна ширина на наосот: 14 метри
  • Висина на наосот на темето на трезорите: 33 метри
  • Висина на источните шпили: 71,20 метри
  • Висина на западните кули: 65.60 метри
  • Крипта Должина: исток-запад 35 метри; север-југ 46 метри, висина: помеѓу 6,2 и 6,5 метри

Германски поштенски марки со Шпајерската катедрала[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. speyer.de | Speyer Cathedral [{{{1}}} Архивирано] на {{{2}}}.. Information from home page. Retrieved 5 December 2006.(англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]