Сансуси

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дворецот Сануси

Сансуси (Sanssouci, француски: sans souci, Без грижи) — познат рококо-дворец во периодот 1745-1747, во близина на градот Потсдам, во Германија. Зградата е изградена по желба на Фридрих Велики, кралот на Прусија и лично дал предлози за време на изградбата. Архитектот бил Георг Венцлаус фон Кнобелсдорф.

Дворецот е изграден по образец на Версај, но е многу пома и поинтимен, замислен како место за одмор за кралскиот празник. Познат е по терасирани градини, стакленици и мали разонодни градби (фонтани, кинески кули, храм на пријателството).

Филозофот Волтер честопати ја посетувал ата. Една од собите го носела неговото име.

Телото на Фридрих Велики бил погребано во паркот на овој дворец 1990 година, како што била неговата желба.

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]