Прејди на содржината

Музичка енциклопедија (1958-77)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Музичка енциклопедија
Второто издание на енциклопедијата.
АвторКрешимир Ковачевиќ
(гл. уредник)
ЗемјаСФРЈ, СР Хрватска
Јазикхрватски и српски
ЖанрЕнциклопедија
ИздавачJLZ, Загреб
Издадена
1958/1963 – I издание
1971-1977 – II издание

Музичката енциклопедија е професионално енциклопедиско издание на поранешниот „Југословенски лексикографски завод“ (денес Лексикографски завод „Мирослав Крлежа“). Во оваа енциклопедија, по азбучен ред, се анализирани и објаснети многу стручни (музички) концепти и појави, одредени историски периоди и нивните стилски одредници, различната светска музичка култура и традиција, но и музичката историја на народите од повеќето земји во светот.[1]

За изданијата

[уреди | уреди извор]

До денес, Музичката енциклопедија има две изданија: првото е објавено во два тома во 1958/1963 година.[2], а второто во три тома во периодот од 1971 до 1977 година. Двете изданија на професионалната енциклопедија се наменети и за професионални музичари и за многу љубители на музиката.[1]

Главниот уредник на второто издание на Музичката енциклопедија, хрватскиот музиколог проф. д-р Крешимир Ковачевиќ, собрал тим на истакнати соработници и музички експерти од поранешна Југославија, кои - секој во согласност со своите музички интереси и полето на активност - опфаќале одредени стручни теми и концепти. Така, Јосип Андреис, Јосип Андриќ, Ева Ауер Седак, Јерко Безиќ, Мило Ципра, Драготин Цветко, Драгутин Чолиќ, Оскар Данон, Натко Девчиќ, Стана Ѓуриќ-Клајн, Златко Гргошевиќ, Емил Хајек, Никола Херцигоња, Иван Иванчан, Ѓура Јакшиќ, Анѓелко Клобучар, Ерика Крпан, Акил Коци, Кораљка Кос, Змага Кумер, Фрањо Лучиќ, Иво Малец, Никша Њириќ, Драгослав Ортаков, Роксанда Пејовиќ, Властимир Перичиќ, Хјуберт Петан, Душан Плавша, Младен Позајиќ, Мирко Рамовш, Труда Рајх, Цвјетко Рихтман, Андреј Ријавец, Бранимир Сакач, Тодор Скаловски, Душан Сковран, Иво Супичиќ, Ладислав Шабан, Божидар Широла, Павел Шивиц, Луцијан Марија Шкерјанц, Вилко Укмар, Миодраг Васиљевиќ, Албе Видаковиќ, Лав Врбаниќ, Винко Жганец, Ивона Ајановиќ-Малинар и многу други го дале нивниот придонес за квалитетот и точноста на енциклопедијата.

Бројните биографски написи ги опишуваат животот и делата на познатите композитори со исцрпен список на нивните дела, но и активноста на многу познати диригенти, пејачи, инструментални виртуози, балетски уметници, џез музичари, музички теоретичари и критичари. Во посебни написи, поединечно и детално се опишани историските и современите музички инструменти, како и сите музички типови и форми, како што се арии, канцони, кантати, опери, симфонии, сонати и увертири. Исто така, претставена е работата на многу важни домашни и странски музички друштва, инструментални и танцови ансамбли, како и музички фестивали и институции.[1]

Во второто издание на Музичката енциклопедија, за прв пат биле објавени текстови за современата, авангардната и експерименталната музика и музичарите и насоките како алеаторика и додекафонија до електронска и сериска музика. Ова издание вклучува и статии за многу познати поп-уметници од светот на поп-музиката и танцот.

Во предговорот на второто издание на Музичката енциклопедија пишува:

Целиот претходно објавен материјал беше прегледан и дополнет со нови биографски и библиографски податоци. Второто издание вклучува многу нови имиња на композитори, музиколози и музички уметници кои во меѓувреме зазедоа одредено место во музичкиот живот на нивните земји; внесени се податоци од областа на џезот, како и популарната музика, која сè повеќе влегува во секојдневниот живот на современиот човек. Додадени се нови музички концепти од областа на т.н. авангардна музика, која ја немаше во претходното издание. Имајќи предвид дека кореографите и балетските уметници се еднакви партнери со другите музички и сценски работници, уредничкиот одбор воведе голем број нови имиња од таа област. За подобар преглед, народната музика на секоја нација е изложена во новото издание во истиот напис како и уметничката. (...) Илустративниот дел е значително проширен со придонесот во бројот на ликовните примери во бакропис и боја.↓1
  1. 1,0 1,1 1,2 LZMK – Muzička enciklopedija II. izdanje Архивирано на 17 декември 2013 г., pristupljeno 15. prosinca 2013.
  2. LZMK – Muzička enciklopedija II. izdanje Архивирано на 17 декември 2013 г., pristupljeno 15. prosinca 2013.

↑1  Ковачевиќ, Крешимир (гл. уредник): Muzička enciklopedija, том 1, JLZ, 1971 година, Загреб.

Литература

[уреди | уреди извор]
  • Ковачевиќ, Крешимир (гл. уредник): Muzička enciklopedija, том 1-3, JLZ, 1971-1977 година, Загреб.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]