Енологија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Енологија е науката која се занимава со сите аспекти на виното и винарството од гроздоберот до шишето. Стручњакот по енологија се нарекува енолог, но тој исто така може да биде и винар.

Терминот доаѓа од грчкиот збор, оенос (οίνος), што значи вино, и наставката -логија (од грчкиот збор λόγος, што значи наука).

Поврзано[уреди | уреди извор]