Шампањ (вино)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чаша шампањ.
Подрачје на кое се одгледува винова лоза за производство на шампањ во Франција (обележано со црвена боја).

Шампањ (француски: vin de Champagne) е пенливо вино, кое со дополнително вриење во друго буре развива сопствен јаглерод диоксид. Името го добил според француската покраина Шампањ, и денес името е резервирано единствено за пенливото вино произведено во таа покраина.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. J. Robinson (ed) "The Oxford Companion to Wine" Third Edition pg 150-153 Oxford University Press 2006 ISBN 0-19-860990-6

Литература[уреди | уреди извор]

  • Tom Stevenson (2003) World Encyclopedia of Champagne and Sparkling Wine. Wine Appreciation Guild ISBN 1-891267-61-2
  • Tom Stevenson (1998) The Millennium Champagne & Sparkling Wine Guide. Élan Press ISBN 1-55144-196-9
  • Serena Sutcliffe (1988) Champagne: The History and Character of the World's Most Celebrated Wine. Mitchell Beazley Publishers ISBN 0-671-66672-X
  • Gérard Liger-Belair (2004) Uncorked: The Science of Champagne. Princeton University Press ISBN 0-691-11919-8
  • Dr. Tran Ky and Dr. F. Drouard (2006) The Healing Power of Champagne. Savoir-Boire Ltd ISBN 0-9554105-0-9
  • Guy, Kolleen. When Champagne became French: Wine and the Making of a National Identity. Baltimore, MD: Johns Hopkins University Press, 2003.
  • Prial, Frank J. Decantations. New Yrk: St. Maritin's and grifin Publishers, 2001, p. 24.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]