Прејди на содржината

Розе вино

Од Википедија — слободната енциклопедија
Розе вино

Розе е розово вино, кое по боја се наоѓа помеѓу црвеното и белото вино.

Розето е слабо танин вино, произведено од црвени видови на грозје, по технологијата за производство на бели вина. Бојата на виното е розова, почнувајќи од бледо, едвај забележливи нијанси на бои до интензивна темна боја, блиску до светлоцрвената боја. Букетот и вкусот на розето се слични на белите вина, додека боењето и густината се слични на црвените.

Технологија на розовите вина[уреди | уреди извор]

Розовите вина не се прават од мешање на бели и црвени вина, со исклучок на Шампанско розе.

При производството на розовото вино ферментира само гроздовата маст, а не целата гроздова каша. По одделувањето на зрната од чиповите, смесата се остава да престои со кожинката, во зависност од сортата и степента на зрелост, помеѓу 2 и 6 часа. Следува сомелување, за одделување на маста од кожите, а потоа ферментација. Потоа поинтензивно се сомелува и колку долго се ферментира, толку е потемна бојата, а потоа со разделувањему се дава кристален сјај.