Прејди на содржината

Сортно вино

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сортно калифорниско вино, Зинфандел.

Сортно вино е вино направено првенствено од различно грозје, и кое обично се прикажува името на таа сорта на етикетата на виното.. Примери за сорти на грозје кои вообичаено се користат во сортните вина се Каберне Совињон, Шардоне и Мерлот. Вината што на нивната етикета го прикажуваат името на две или повеќе сорти, како што е шардоне- виоњје, се мешавини, а не сортни вина. Терминот често се злоупотребува наместо сортата лоза; поимот сорта се однесува на винова лоза или грозје додека сортно се однесува на вино произведено од сорта.

Како што лозарите и потрошувачите станаа свесни за одликите на поединечните сорти на винско грозје, вината исто така почнаа да се идентификуваат по сортните имиња.

Терминот бил популаризиран во САД од страна на Мејнард Америн на Универзитетот во Калифорнија, Дејвис по забраната во обид да ги поттикне одгледувачите да избираат оптимални сорти на винова лоза, а подоцна бил промовиран од Френк Шунмејкер во 1950-тите и 1960-тите, на крајот стана широко распространет за време на калифорнискиот вински бум на 1970-тите.[1] Сортните вина вообичаено се поврзуваат со вината од Новиот свет воопшто, но постои и долготрајна традиција на етикетирање на сортата во Германија и другите вински региони под германско влијание, вклучувајќи ги Австрија, Алзас и Чешката Република.

Маркетинг релевантност[уреди | уреди извор]

Алтернативите на маркетиншката диференцијација на вината по сорта на грозје се брендираното вино, како што е срдечно бургундско, или географските називи, како што се Шампањ или Бордо. Лошиот квалитет и непознатото потекло на многу брендирани вина и мноштвото потенцијално збунувачки ознаки го оставаат етикетирањето на сортата како можеби најпопуларно за квалитетни вина на многу пазари.[се бара извор] Ова е многу помалку случај во местата каде ознаките имаат долга и силна традиција, како на пример во Франција. Во минатото, сортата на грозје била многу невообичаено споменувана на етикетите на француските шишиња за вино и била забранета за речиси сите вина AOC. Сортните вина од Новиот свет од новодојденците како Австралија и Чиле направиле значителен пад на традиционалните француски извозни пазари како ОК, и затоа Французите во некои случаи прифаќаат етикетирање на сортата, особено за vin de pays. Исто така, на свој начин, Шардоне сега е моќен бренд.

Австралија[уреди | уреди извор]

 Австралија практично заврши тридецениска транзиција од етикетирање по стил, на пр. „кларет“, „бордо“, „хок“, „шаблис“ до сортен систем. Иако ова било направено како одговор на притисокот од ЕУ, особено Франција, го отвори патот за зголемен интерес кај австралиските потрошувачи за таканаречените алтернативни сорти, како што се Пинот григио / (Пинот Грис), Сангиовезе и Темпранило.

Европа[уреди | уреди извор]

Француско флаширано вино од Corbières AOC во Лангедок-Русијон, кое на етикетата ја содржи сортата грозје Гренаш ноар. Уникатно за француските вина

Во рамките на Европската унија, виното што користи сортна ознака мора да содржи најмалку 85% од таа сорта.[2] 85% е заеднички минимален стандард; националните регулативи може да ја постават границата повисока во одредени случаи, но не и пониски.

Франција[уреди | уреди извор]

 Во повеќето региони на Франција, се смета дека тероар го надминува влијанието на сортата, така што речиси сите француски вина традиционално немаат воопшто наведена сорта и во многу случаи не би биле дозволени за вината AOC. Шампањот, на пример, обично е мешавина од Шардоне, Пино ноар и Пино Меуние, но тоа не е означено никаде на етикетата. Во Алзас, винарите го прифаќаат германскиот обичај за означување на сортите.

Во последниве години, сортните етикети станаа почести за француските вина. Повеќето од овие вина се Vin de pays наместо AOC вина, но сортните имиња се гледаат и на некои регионални АОС.

Соединети Држави[уреди | уреди извор]

 Во Соединетите Американски Држави, регулативите на Бирото за даноци и трговија за алкохол и тутун одредуваат минимална содржина на сорта од 75% од означеното грозје, за вината Витис винифера и 51% за вината Витис лабруска..Нема ограничување за идентитетот на билансот. Многу држави во Соединетите Држави бараат специфични композиции за да се квалификуваат за продажба под одредена сортна етикета. На пример, во Орегон, вината што се предмет на нејзино регулирање мора да се идентификуваат според сортата на грозје од која е направено, а одредени сорти мора да содржат најмалку 95% од таа сорта, иако новата под- АВА „Јужен Орегон“ дозволува минимум 75% бројка.[се бара извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. winepros.com.au. Oxford Companion to Wine. „varietal“. Архивирано од изворникот на 2008-07-26. Посетено на 2021-11-12.
  2. „архивски примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-02-07. Посетено на 2021-11-12.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]