Винарска визба

Од Википедија — слободната енциклопедија

Винарска визба ― складиште за вино во шишиња или буриња, или поретко во јаглерод, амфори или пластични садови. Во активна винарска визба, важни фактори како што се температурата и влажноста се одржувани со систем за контрола на климата. Спротивно на тоа, пасивните винарски визби не се контролирани од климата, и обично се градени под земја за да се намалат температурните промени. Надземната винарска визба често се нарекува винска соба, додека малата винарска визба (помалку од 500 шишиња) понекогаш се нарекува вински шпајз. Одделот за домаќинство одговорен за складирање, грижа и служење на виното во голема средновековна куќа бил наречен шишевница. Големите винарски визби датираат од пред 3.700 години.[1]

Цел[уреди | уреди извор]

Винарските визби ги штитат алкохолните пијалоци од потенцијално штетни надворешни влијанија, обезбедувајќи темнина, постојана температура и постојана влажност. Виното е природен, расиплив прехранбен производ кој се добива од ферментација на овошје. Оставени изложени на топлина, светлина, вибрации или промени на температурата и влажноста, сите видови вино може да се расипат. Кога се правилно складирани, вината не само што го задржуваат својот квалитет, туку многумина всушност се подобруваат во аромата, вкусот и сложеноста како што созреваат. Во зависност од нивното ниво на шеќер и алкохол, вината се повеќе или помалку чувствителни на температурни варијанси; виното со поголема содржина на алкохол и/или шеќер ќе биде помалку чувствително на температурна варијанса. 

Услови[уреди | уреди извор]

Виното може да биде чувано задоволително помеѓу 7-18 Целзиусови степени се додека сите варијации се постепени. Температура од 13 Целзиусови степени, слично како она што се наоѓа во пештерите што се користат за складирање на вино во Франција, е идеално и за краткорочно складирање и за долгорочно стареење на виното. Виното обично созрева поинаку и побавно на пониска температура отколку на повисока температура.[2] Кога температурните промени се значителни, 14 степени или повеќе, тоа ќе предизвика виното да дише низ плута што значително ја забрзува постапката на стареење. Помеѓу 10-14 Целзиусови степени, вината ќе стареат нормално.[3]

Активен наспроти пасивен[уреди | уреди извор]

Винарските визби можат да бидат или активни или пасивно ладни. Активните винарски визби се високо изолирани и треба правилно да бидат изградени. Тие бараат посебни системи за климатизација и ладење на винарска визба за одржување на саканата температура и влажност. Во многу сува клима, може да е неопходно активно да биде навлажнуван воздухот, но во повеќето делови од просторијата тоа не е неопходно. Пасивните винарски визби мора да бидат сместени во природно ладни и влажни места со мали сезонски и дневни температурни промени, на пример, подрум во умерена клима. Пасивните визби се помалку предвидливи, но не чинат ништо за работа и не се засегнати од прекините на електричната енергија.[се бара извор]

Влажност[уреди | уреди извор]

Некои стручњаци за вино дебатираат за важноста на влажноста за правилно складирање на виното. Во Wine Spectator, писателот Мет Крамер забележал една француска студија која тврдела дека релативната влажност во шишето се одржува 100% без оглед на затворањето што се користи или ориентацијата на шишето.[4] Сепак, Алексис Лишин вели дека малата влажност може да биде проблем бидејќи може да предизвика предвремено сушење на органските плута. 2,5 цм се препорачува чакал кој го покрива подот периодично попрскан со малку вода за да се задржи саканата влажност.[3]

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Wilford, John Noble (22 ноември 2013). „Wine Cellar, Well Aged, Is Revealed in Israel“. The New York Times. Посетено на 18 март 2023.
  2. Walder, Gene. „The Science of Aging Wine“. Vintage Cellars. Посетено на 28 November 2011.
  3. 3,0 3,1 Lichine, Alexis (1967). Alexis Lichine's Encyclopedia of Wines and Spirits. Лондон: Cassell & Company Ltd. Пог. 6, стр. 22–24.
  4. Kramer, Matt (31 октомври 2007). „Seeking Closure“. The Wine Spectator. стр. 36.