Бочва

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бочви со вино кјанти
Бочви со различна големина
Бочварска работилница

Бочва или фучија[1] – голем дрвен сад со два газера стегнат со обрачи во кој се чуваат течности, најчесто вино; големо буре.[2] Бочвите се користат за производство и чување вино и пиво и концентрирани алкохолни пијалациракија, саке, текила, бренди, виски, рум и др. Кога пијалаците одлежуваат во бочви, тие добиваат дел од супстанците кои се содржат во дрвото како ванилин и танин.

Бочвите се изработуваат до дрвени летви, стегнати со железни обрачи. Најчесто се користи даб, поретко се користи костеново дрво, а за јапонското саке – понекогаш и кедрово. Бочвата има 2 отвора:

  • горен, низ кој се налева течноста, и
  • долен (со чеп), низ кој се точи течноста.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Зошто се претпочитаат дабови бочви
  • Origin of "over a barrel"
  •  Chisholm, Hugh, уред. (1911). „Barrel“ . Encyclopædia Britannica (11. изд.). Cambridge University Press.
  • Barrel Basics
  • Barrel Construction
  • How to store and maintain oak barrel