Ванилин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ванилин
Vanillin
Vanillin-3d.png
Назнаки
121-33-5 Yes check.svgОк
ChemSpider 13860434 Yes check.svgОк
Jmol-3D слики Слика
PubChem 1183
RTECS број YW5775000
UNII CHI530446X Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед White or lightly yellow solid
(usually in needles)
Густина 1.056 g/cm³, solid
Точка на топење
Точка на вриење
1 g/100 ml (25°C)
Растворливост во THF, етанол, метанол THF 3.6 M, ethanol 2.3 M, methanol 4.16 M
Вискозитет ? cP at ?°C
Штетност
MSDS External MSDS
R-фрази R22, R36.
S-фрази (застарено) S24/25.
NFPA 704
NFPA 704.svg
1
1
0
 
Температура на запалување 147°C
Слични супстанци
Слични супстанци Еугенол, Anisaldehyde, Фенол
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Ванилинот е фенолен алдехид, органско соединение со формула C8H8O3. Содржи алдехидна, етерна и фенолна функционална група.