Кофа

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кофа е сад кој обично служи за носење вода , а се состои од сад кој е во форма на превртена порабен конус и рачка која е во вид на половина кружница . Во зависност од технолошките можности, кофите се изработуваат од различни материјали: првбито биле дрвени, потоа се преминало на лим, а во последно време најчесто се произвадуваат од пластика .

Друго име за кофа е ведро.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]