Плута

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Плута најчесто се употребува за изработка на тапи за шишиња за вино
Плоча од плуа наменета за обложување на ѕидови и подови

Плута (phellem) е секундарно покровно ткиво на стебло, а поретко на корен. Настанува соделба на келии на фелогенот ( се нарекува уште и плутин камбијум). Новонастанатите келии на плута подлежат на забрзана суберинификација на ѕидовите на келиите, при што во дефинитивната состојба:

  • цврсто се меѓусебно споени,
  • мртви и
  • исполнети со воздух.

Плута е непропустлива за вода и гасови па за проветрување на стебла постојат отвори во плута - лентицели. Кога плута се оформува во подлабоките слоеви на стеблото, тогаш сите ткива кои лежат кон периферијата на стеблото порано или подоцна умираат, бидејќи плута не дозволува довод на хранливи материи. Комплекс од мртвите ткива и плута ја правни мртва кора.

Плута е ценета како материјал, поради што растителни видови кои ја произведуваат во поголеми количини (на пр. храст плутњак) се одгледуваат и експлоатираат плантажно.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]