Климатизација

Од Википедија — слободната енциклопедија

Климатизација — процес на отстранување на топлината и влагата од внатрешноста на окупираниот простор, сè со цел да се подобри удобноста на внатрешното опкружување најчесто за луѓето, но исто така и за животните. Во градежништвото, комплетниот систем на греење, вентилација, и кондиционирање на воздухот се нарекува ХВАЦ, сепак, климатизацијата исто така се користи за ладење / дехимидизирање на простории исполнети со топлински електронски уреди, како што се компјутерски опслужувачи, засилувачи за моќ, па дури и за прикажување и складирање на некои деликатни производи, како што се уметнички дела.

Наводи[уреди | уреди извор]