Енофилија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Енофилите се посветени на виното

Енофилија, доаѓа од грчки е љубов (филија) за виното (оено). Така, енофил значи љубител на виното.

Во потесна смисла, енофилија се однесува за дисциплинирана посветеност на виното, со строги традиции за консумирање и оценка. Но во поширока смисла, енофилија се однесува на уживањето во виното, често од непрофесионалци.

Енофилите се познати и како вински обожаватели или познавачи. Тие се луѓе кои го ценат и виното и собираат шишиња, особено grape а особено онакви од посебни региони, сорти или методи на производство. Додека највеќето енофили се секојдневни луѓе, некои се и лозари, трговци со вино, или во случаи како Роберт Паркер, професионални пробатори на вино.

Поврзано[уреди | уреди извор]