Бургундско вино

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бургундско вино или бургоњ (француски: Bourgogne, vin de Bourgogne) — вино направено во областа Бургундија, источна Франција, во долините и падините на запад на реката Сона, притока на Рона. Најпознатите вина произведени тука—оние кои вообичаено се нарекуваат „бургундски вина“, се суви црвени вина направени од Пино ноар грозје и бели вина направени од Шардоне грозје.

Црвени и бели вина се исто така направени од други сорти грозје, како што се Гамај и Алиготе. Мали количества на розе и пенливи вина се, исто така, произведени во регионот. 

Историја[уреди | уреди извор]

Време на жетва

Археолошки докази го утврдуваат лозарството во Бургундија како почетокот на вториот век од нашата ера, иако Келтите можеле да го зголемуваат одгледувањето на виновата лоза во регионот пред Римското освојување на Галија во 51 г. п.н.е. Грчките трговци, за кои лозарството се практикувало уште од доцниот неолитски период, ја основале Масалија околу 600 п.н.е. и се тргувало многу до долината Рона, каде што Римјаните првпат стигнале во вториот век п.н.е. Најраната снимена пофалба за вината на Бургундија била напишана во 591 година. 

Одлики и класификација на виното[уреди | уреди извор]

Етикета употребена на вратот на шишето од 1984 година, покажувајќи го грбот на Бургундија
Бело вино направено од декласифицирано AOC Meursault вино кое се продава како општ AOC Bourgogne.

Бургундското вино е на некој начин најтерористички регион во Франција. Огромно внимание се посветува на потеклото, и во кој од 400-те видови почви во регионот се одгледува грозјето на виното.

Наводи[уреди | уреди извор]