Вино Верде

Од Википедија — слободната енциклопедија
Традиционално собирање на грозје
Податотека:Alvarinho Vinho Verde Quinta de Carapeços.jpg
Вино Верде од Алварињо грозје

Вино Верде (буквално „зелено вино“) е португалско вино кое потекнува од историската провинција Минхо на крајниот северен дел од земјата. Современиот регион „Вино Верде“, првично назначен во 1908 година, ја вклучува старата провинција Минхо плус соседните области на југ. Во 1976 година, старата провинција била распуштена.

Вино Верде не е сорта на вино од грозје, тоа е направено од Denominação de Origem Controlada. Името буквално значи "зелено вино", но се преведува како "младо вино". Тоа може да биде црвено, бело или розово и обично се консумира наскоро по флаширањето. Во раните години на производство, малото шумливост на виното доаѓа од малолактична ферментација што се случува во шишето. Продуцентите на Вино Верде откриле дека потрошувачите ја сакале малку газичката природа. Сепак, вината мораа да бидат спакувани во непроѕирни шишиња со цел да се скрие непристојната заматенос и седиментот што го произведува "МЛФ во шишето". Денес, повеќето производители на Вино Верде повеќе не ја следат оваа практика, бидејќи сега се добива со помош на карбонизација.

Регионот се одликува со бројни мали одгледувачи, кои од 2014 година броеле околу 19.000 жители. Многу од овие системи за лозови насади се високи од земјата, до дрвја, огради, за да можат да култивираат зеленчук.

Стилови[уреди | уреди извор]

Вино Вердес е лесно и свежо. При помалку од еден бар на притисок, тие не се квалификуваат како полупенливи вина, но имаат одреден квалитет, квалитетот на виното е само малку пенливо. Белото Вино Верде е многу свежо, поради неговата природна киселост, со овошни и цветни ароми кои зависат од сортата на грозје. Белите вина се со лимон или слама, околу 8,5 до 11% алкохол, и се направени од локални сорти грозје Лоуреиро, Аринто, Трајадара, Авесо , и Азал. Виното Алварињо е направено од грозјето од Алварињо, од малиот одреден подрегион на Мончао и Мелгачо. Има повеќе алкохол (11,5 до 14%) и зрели тропски ароми.

Розово Вино Верде

Историја[уреди | уреди извор]

Римјаните Сенека Помладиот и Плиниј упатувале на виновата лоза во областа помеѓу реките Дуро и Минхо.

Постои запис за винаријата што се донира на манастирот Алпендурада во Марко де Канавес во 870 година, а лозјето се чини дека се проширило во текот на следните векови, засадено со верски налози и поттикнато од даночни олеснувања. Вината најчесто биле произведени за домашна потрошувачка, иако Виното Верде можеби било извезено во 12 век, во Англија, Германија и Фландрија.

Пристигнувањето на пченка во 16 век оставило специфичен печат на лозарството во регионот. За да се зголеми производството на пченка, новите регулативи прогонуваа лозови на маргините на теренот, каде што ќе биле навлечени над дрвјата и живата ограда, принудувајќи ги вињероните да ги земаат од високи скали. Денес, можете да најдете некои примери на винова лоза обучени од старите методи, но повеќето од Вино Верде регионот сега користат современи методи, кои даваат поголем и подобар принос.

Во моментов, се засадени скоро 21.000 хектари лозови насади, што претставува 9% од вкупниот број во Португалија.

Споредни региони[уреди | уреди извор]

Виното Верде е поделено на девет подрегиони, што може да се означи на вината заедно со името Вино Верде, на пример Вино Верде-Амаранте.

Грозје во Вино Верде регионот

Грозје[уреди | уреди извор]

Сортите на грозје препорачани или дозволени се како што следува:

Двете најуспешни сорти на бело вино се Алварињо и Лоуреиро. Алварињо има тенденција да произведе низок принос и може да достигне многу повисоки нивоа на алкохол. Грозјето е широко засадено во северниот дел на Минхо меѓу границата на Лима долината и Шпанската граница. Лоуреиро произведува повисоки приноси, но многу ароматични вина. Најуспешното црвено вино е Винхао, по што следат Азал Тинто и Еспадеиро. Овие грозја можат да произведуваат вина со длабоко виолетови бои.