Прејди на содржината

Кинеско вино

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кинеското вино има долга историја во Кина. Иако долго време се засенуваше со (huangjiu) (понекогаш преведен како "жолто вино") и многу посилниот дестилиран дух (baijiu), потрошувачката на вино драстично пораснала од економските реформи во 1980-тите. Кина сега се брои меѓу првите десет глобални пазари за вино. Врските со француските производители се особено силни, а вината за (Ningxia) добија меѓународно признание.

Историја

[уреди | уреди извор]

Употребата на диво грозје во производството на алкохолни пијалаци е потврдена на археолошката локација Џиху (околу 7000 година п.н.е.).

Во 1995 година, заедничкиот археолошки тим од Сино-САД, вклучувајќи ги археолозите од Институтот за истражување на археологија на Универзитетот Шандонг и американските археолози под водство на професорот Фанг Хуи, ги истражуваа двата археолошки наоѓалишта на 20 километри североисточно од Риџао и ги открија остатоците од различни од алкохолни пијалаци, вклучувајќи грозје вино, оризово вино, медовина и неколку мешани напивки од овие вина. Од повеќе од двесте керамички садови откриени на наоѓалиштата, седум беа специјално користени за вино од грозје. Исто така беа откриени остатоци од семе од грозје. Меѓутоа, ако потрошувачката на вино некогаш била присутна во бронзеното време во Кина, сепак, таа била заменета со консумирање на голем број алкохолни пијалаци направени од сорго, просо, ориз и овошје, како што се личи или азиски слива. Во 130-тите и 120-тите години п.н.е., кинескиот императорски пратеник на династијата Хан (206 п.н.е. - 220 н.е.) по име Џанг Киан отворил дипломатски односи со неколку централно-азиски кралства, од кои некои произведувале грозје вино. До крајот на вториот век п.н.е., пратениците на Хан донесоа семе од грозје од виното-љубов царството на Dayuan (Фергана во модерниот Узбекистан) назад во Кина и ги засадија на царските земји во близина на главниот град Chang'an (во близина на денешна Сјен во провинцијата Шанкси). На (Shennong Bencao Jing), работа на материја Медика составена во починатиот Хан, се наведува дека грозјето може да се користи за производство на вино. Во времето на Три кралства (220-280 н.е.), царот Веи Као Пи забележал дека виното од грозје "е послатко од виното направено [од житни култури] користејќи ферменти и никнувајќи жито. Еден од нив се олеснува кога се зема премногу. "Грозјето продолжило да се одгледува во следните векови, особено во северозападниот регион на Гансу, но не се користеле за производство на вино во голем обем. Оттука, виното останало како егзотичен производ познат од неколку луѓе.

Не додека династијата Танг (618-907) не ја зголеми потрошувачката на вино од грозје. По освојувањето на Танг на (Gaochang) - држава на оаза на Патот на свилата која се наоѓала во близина на Турфан во современиот Ксинџијанг - во 641 година, кинезите ги добиле семето на издолженото грозје наречено "mare teat" (maru 馬 乳) и го научиле од методот (Gaochang) за производство на вино "(jiu fa 酒 法). [9] Неколку Танг поети се увериле на вино од грозје, славејќи го виното од "западните региони" - од (Liangzhou) особено е забележано - или од Taiyuan во Шанкси, од кои втората произведувала вино направено од "грозјето" од грозје.孟 詵 (Materia Dietetica) (Shiliao Bencao 食療 本草) и владата спонзорирана од Нова компилирана Материја Медика (Xinxiu bencao 新 修 本草; 652) рекоа дека луѓето Танг произведуваат природно ферментирано вино.

Кинеската "прва модерна винарија" е основана во 1892 година во провинцијата Шандонг, во близина на пристаништето Чефуо (сега наречено Јантаи) од страна на кинескиот претприемач Џанг Биши во странство.

За време на династијата Танг (618-907), Кина

Производство

[уреди | уреди извор]

Национални трендови

[уреди | уреди извор]
Илустрација на одгледување на грозје и производство на вино

Француското вино беше првото странско вино увезено во Кина. Во 1980 година, на почетокот на кинеската економска реформа, Реми Мартин се впушти во Кина да го основа првото претпријатие за заедничко вложување во Тијанџин: Династијата (Ванг Чао, 王朝) Вино Рибар, која исто така беше втора заедничка компанија Кина. Со текот на годините, компанијата разви повеќе од 90 брендови на алкохолни пијалаци, а нејзините производи освоија бројни награди во земјата и во странство.

Сепак, најголем дел од своите производи беа извезени во странство во првите две децении, поради нискиот приход на месното население, а не по 2000 година, кога економскиот бум конечно му обезбеди на домашната популација доволен расположлив доход за поддршка на домашните пазар; овој релативно неодамнешен настан се совпадна со зголемената популарност на француското вино во Кина. Другите компании, како што се Кина Велики ѕид вино Co, (Ltd), (Suntime) и (Changyu), исто така, се зголемија во истакната положба, а до 2005 година 90% од произведеното вино од вино се консумира на локално ниво.

Исто така, со оглед на тоа што глобализацијата ја донесе Кина на меѓународна економска сцена, така и нејзината индустрија за вино доаѓа на меѓународната винска сцена. Кина има долга традиција на ферментација и дестилација на кинеското вино, вклучувајќи ги и сите алкохолни пијалаци, а не неопходно вино од грозје, но е еден од најновите учесници во глобализацијата на виното што започна пред неколку години во Париз, кога неколку земји, како што се Канада сфатија дека можеби ќе можат да произведуваат вина исто како и повеќето француски вина.

До неодамна, кинеското вино од вино почна да се појавува на полиците во Калифорнија и во западна Канада. Додека некои критичари ги третираат овие вина со ист вид на непочитување со кои чилеанските и австралиските вина некогаш биле третирани, други ја препознале новата граница со потенцијал да дадат некои интересни наоди. Други едноставно забележаа дека Кина произведува вино за пиење за пиење што може да се спореди со вина од други земји. Меѓу најновите случувања е и производството на органско вино во Внатрешна Монголија.

Од 2012 година, мал број на големи компании, како што се (Changyu Pioneer Wine), China Great Wall Wine Co., Ltd. и Династија Вино ООД, доминираат домашно производство. Вкупното производство на вино во 2004 година изнесуваше 370 илјади тони, што претставува зголемување од 15% во однос на претходната година. Вкупниот пазар порасна за 58% помеѓу 1996 и 2001 година, а 68% помеѓу 2001 и 2006 година.

производство на вино

Во 2008 година, трговецот на вино (Berry Brothers) и (Rudd) предвидуваат дека во рок од 50 години квалитетот на кинеското вино ќе биде конкурент на оној на Бордо.

Регионите за производство на вино

[уреди | уреди извор]

Значајни региони за производство на вино вклучуваат Пекинг, Јантаи, Џангџиакоу во Хебеј, Ибин во Сечуан, Тонгхуа во Џилин, Таијан во Шанкси и Нинџија. Најголемиот регион за производство е Јантаи-Пенглаи; со повеќе од 140 винарски визби, произведува 40% од кинеското вино.

Ксинџијанг

[уреди | уреди извор]

Кинеската Ксинџијанг автономна област има античка историја на лозарството која се враќа во околу 4 век п.н.е., кога грчките доселеници ја донесоа лозата и понапредните техники за наводнување. Новите археолошки докази покажаа дека ова е неточно, бидејќи Кина произведува грозје вино, оризово вино, медовина (мед вино) пред 9000 години (7000 п.н.е.). Областа околу "Турфан" беше, и сè уште е, особено забележана за неговото производство на грозје, а во историјата се спомнува и производство на вино од вино; Марко Поло спомена дека карахоко (името што го користел за Турфан) произведувало добро вино од грозје. Модерната винска индустрија во голема мера е развиена по француски методи со концентрација на сорти како Каберне. Сепак, традиционалната техника на Ујгур преживеала особено во окрузите околу Кашгар. Ујгурското домашно вино, кое обично се нарекува "мусели" (од арапски "пресметки", што значи "триаголник") сѐ уште го приготвуваат домаќинствата во многу села. За разлика од вината западно од Ксинџијанг, подготовката на мусели бара ракавирање на локалните сорти на грозје, а потоа се затегнати со помош на свилената атлас на Ујгур, потоа варени со количество вода еднаква на сокот и посакуван дел од шеќерот, сè додека волуменот на смесата се сведува на оригиналниот волумен на сокот, а потоа се складира во глинени урни заедно со народни рецепти кои се разликуваат по наоѓалишта --- во некои земји, традиционални ујгурски билни лекови и (goji), малина, морско кафе, каранфилче и др. па дури и сурови и неофанети фазани или пусен во други. На пијалак обично трае повеќе од еден месец за да се постигне. Потоа е ненарушен, филтриран и флаширан за да се чува долго време. Во некои села, ритуалот на комунално собирање на мешавина од пијалаци на народни мусели во голема урнска населба ја означува приликата по жетвата и процесот на грозје. (Museles) сега е стандардизиран од страна на индустријата за производство на вино во Кина и се продава под бренд-името на (Merceles).

Во септември 2011 година, винарската визба (Ningxia) (Helan) (Qingxue) ја освои наградата за црвено вино на Decanter World Wine Award за повеќе од £ 10 Меѓународен трофеј за својот 2009 (Jiabeilan), мешавина од каберне совињон. Оваа победа беше широко сметана како вознемирена, а некои експерти за вино дури и се сомневаа во веродостојноста на потеклото на виното. На 14 декември 2011 година во Пекинг, на натпреварот означен со "Бордо против Ningxia", експертите од Кина и Франција слепаа - вкусија пет вина од секој регион. Четири од пет од најдобрите вина беа од Ningxia

Во виното предизвик "Бордо против (Ningxia) што се одржа во Пекинг во октомври 2011 година, најдобриот претседател на Грејс Винеард од 2009 година, 100% каберне совињон, беше најдобро изгласан.

Потрошувачка

[уреди | уреди извор]

Трендови на пазарот

[уреди | уреди извор]

Кина е меѓу првите десет вински пазари во светот. Според една студија на Винекспо и Меѓународно истражување за вино и алкохол (IWSR), Кина е петто по големина потрошувач на вино во светот (и домашно и увезено) во 2011 година. Една студија на истите организации во 2014 година проценува дека 2,17 милијарди шишиња виното се консумира во Кина во 2013 година, оставајќи ја Кина на петтото место. Бидејќи Кинезите претежно пијат црвено вино, Кина сега е најголемиот светски пазар за црвено вино. Потрошувачката на црвено вино во Кина се зголеми за 136% од 2008 година, додека во Франција е намалена за 18%, втор по големина потрошувач. САД остануваат најголем пазар за сите вина (црвено, бело, розе и пенливи), со вкупна продажба од околу 4 милијарди шишиња, малку понапред од Франција, по што следат Италија и Обединетото Кралство.

Кинескиот вински пазар доживеа 20% годишна стапка на раст помеѓу 2006 и 2011 година и се очекува да порасне за уште 54% до 2015 година. Во моментов, потрошувачката на вино по глава на жител во земјата изнесува само 0,35 литри.

Во 2009 година, (Sotheby's) објави дека Хонгконг стана најголем светски пазар за вина на аукција, надминувајќи ги претходните водачи во Њујорк и Лондон.

Производи и достапност

[уреди | уреди извор]

Повеќето средни до големи ресторани, без оглед на цената, продаваат вино со шише, обично само црвено. Општо земено, само рестораните со висок квалитет служат вино со чашата. Виното продадено од шишето е исто така достапно во големи КТВ претпријатија и големи хотели.

Од околу 2008 година, многу мали погодности продавници почнаа да носат мал избор на вина, со специјални продавници за вино кои се појавуваат во градовите низ целата земја. Тие се специјализирани и за странски и за домашни брендови. Во меѓувреме, големите супермаркети постојано го зголемуваат својот избор, од неколку домашни брендови, до широк спектар на вина од целиот свет. Покрај тоа, многу варијанти на вина се исто така достапни преку онлајн продавници и платформи. Меѓу нив се засладени, ароматични вина. Овие се изработени од мешавина на вино од грозје и засладен, вкусен пијалак сличен на (Kool)-помош. Овие вина имаат слични етикети за вистински вина, имаат содржина на алкохол од околу 6% и се многу пониски во цената.

Демографија и преференции

[уреди | уреди извор]

Статистичките податоци покажуваат дека главниот пазар за бело вино е меѓу жените, кои повеќе го претпочитаат пивото, а сепак главниот алкохолен пијалак за повеќето мажи; црвено вино стана симбол на елитата и богат и обично се користи како столошно вино. Во 2005 година, 80% од лозјата произведуваат црвено вино, а 20% од лозјата произведуваат бело вино, додека 90% од виното кое се консумира од 2007 година е црвено вино.

Начин на потрошувачка

[уреди | уреди извор]

И црвените и белите вина најчесто се разладени. Виното може да се истури во обични чаши за вино во мали количини, или многу мали чаши од стакло (baijiu). Кога служи на маса со повеќе од две лица, слично на стилот на пиење (baijiu), обично се консумира за време на група тост, и често со целото стакло се завршува одеднаш. Ова е особено точно кога се служи за време на рестораните оброци.

Исти такво видови

[уреди | уреди извор]