Дисулфит

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дисулфитен јон
Систематско име пентаксиди-1κ3O,2κ2O-дисулфат(S—S)(2−)[1]
Назнаки
23134-05-6 Ок
ChemSpider 140610
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 159940
UNII 7992SO049K
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Конјуг. киселина Дисулфурна киселина
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Дисулфит, попознат како метабисулфит или пиросулфит, ― хемиско соединение кое го содржи јонот S2O2−
5
. Тоа е безбоен дијанион кој првенствено се продава во облик на натриум метабисулфит или калиум метабисулфит. Кога се раствораат во вода, овие соли го ослободуваат водородсулфитот HSO
3
анјон. Овие соли делуваат еднакво на натриум хидрогенсулфит или калиум хидрогенсулфит.[2]

Структура[уреди | уреди извор]

За разлика од дисулфатот (S2O2−
7
), дисулфитен јон (S2O2−
5
) има несиметрична структура со S-S врска. Состојбата на оксидација на атомот на сулфур поврзан со 3 атоми на кислород е +5 додека оксидациониот број на другиот атом на сулфур е +3.[3]

Анјонот се состои од SO2 група поврзана со SO3 група, со негативниот полнеж повеќе месен на SO3 крајот. Должината на врската S-S е 2,22 Å, а „тионатските“ и „тионитските“ S–O растојанија се 1,46 и 1,50 Å редоследно.[4]

Производство[уреди | уреди извор]

Солите на дисулфитниот јон се произведуваат со дехидрација на соли на водородсулфитен јон (HSO
3
). Кога растворите на натриум хидрогенсулфит или калиум хидрогенсулфит се испаруваат, се добива натриум метабисулфит и калиум метабисулфит.[5]

2 HSO
3
S2O2−
5
+ H2O

Иако рамнотежата лежи далеку лево, испарувањето на бисулфитната сол ќе произведе значителна количина дисулфит.[6]

Дисулфитот е конјугирана база на дисулфурна киселина (пиросулфурна киселина), која потекнува од сулфурна киселина во согласност со реакцијата на дехидрација погоре:

2 H2SO3 → 2 HSO
3
+ 2 H+ → H2S2O5 + H2O

Дисулфитниот јон, исто така, произлегува од додавањето на сулфур диоксид во сулфитниот јон:

HSO
3
SO2−
3
+ H+SO32− + SO2 S2O2−
5
 

Употреба[уреди | уреди извор]

Редукција на јодат со дисулфит со присуство и отсуство на скроб како показател.

Дисулфитните соли се користени за зачувување на храна и пијалоци.

Примери на дисулфити[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Меѓународен сојуз за чиста и применета хемија (2005). Номенклатура на неорганска хемија (Препораки на МСЧПХ од 2005 година). Cambridge (UK): КХДМСЧПХ. ISBN 0-85404-438-8. стр. 130. Електронска верзија.
  2. Johnstone, H. F. (1946). „Sulfites and Pyrosulfites of the Alkali Metals“. Inorganic Syntheses. Inorganic Syntheses. 2. стр. 162–167. doi:10.1002/9780470132333.ch49. ISBN 9780470132333.
  3. Lindqvist, I.; Mörtsell, M. „The Structure of Potassium Pyrosulfite and the Nature of the Pyrosulfite Ion". Acta Crystallogr. (1957“. 10: 406–409. doi:10.1107/S0365110X57001322. Наводот journal бара |journal= (help)
  4. K. L. Carter, T. A. Siddiquee, K. L. Murphy, D. W. Bennett "The surprisingly elusive crystal structure of sodium metabisulfite" Acta Crystallogr. (2004).
  5. „Sulfites, Thiosulfates, and Dithionitesl Chemistry“, Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, Weinheim: Wiley-VCH
  6. Bassam Z. Shakhashiri: Chemical demonstrations: a handbook for teachers of chemistry The University of Wisconsin Press, 1992, стр.9
  7. „Adverse reactions to the sulphite additives“. Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 5 (1): 16–23. 2012. PMC 4017440. PMID 24834193.