Грб на Куковите Острови

Од Википедија — слободната енциклопедија

Грбот на Куковите Острови се состои од син штит на кој се наоѓаат петнаесет бели ѕвезди. Покрај штитот се наоѓа летачка птица и птицата Гијгис Алба, која држи крст и копјето Раратонга, најголемиот остров во склоп на Куковите Острови. Над штитот се наоѓа шлем од црвени перја, а под траката се наоѓа натписот "Cook Islands" (Куковите Острови).

Поврзано[уреди | уреди извор]