Прејди на содржината

Грб на Палау

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Палау
Подробно
Усвоен1955

Грбот на Палау е официјалниот грб на оваа океанска држава. Грбот поставен за официјален во 1955 година и е сличен на печатот на Доверливите Територии во Тихоокеански Острови.

Опис[уреди | уреди извор]

Грбот е составен од две јажиња кои сочинуваат два диска. Во првиот надворешен е испишано името на државата на англиски и палауански јазик, односно Република Палау (Republic of Palau и Olbiil era Kelulau). Во внатрешниот дел има приказ на традиционален центар за собир (палуанско место за собир) поставено на 18 камења и пред него има знаме. Камењата ги претставуваат сојузнуте држави од кои е составена државата.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]